Krémes tiramisu tojáslikőrrel megbolondítva: az ünnepi menü fénypontja

tiramisu2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A tiramisunak nem árt az idő, sőt, ha minél intenzívebben szeretnéd érezni a tojáslikőr zamatát, legalább egy éjszakára tedd a hűtőbe.

Ha szereted az olasz konyha kedvenc desszertjét, a tiramisut, próbáld ki karácsonyi változatban is, tojáslikőrrel megbolondítva. Ha pedig van esetleg megmaradt vagy felesleges mézeskalácsod, használj azt babapiskóta helyett, hogy még ünnepibb legyen az édesség hangulata.

Az alábbi recepthez csak a tojássárgájára, illetve habtejszínre lesz szükség, de ha szeretnéd, a fehérjét is habbá verheted, és a krémhez forgathatod. Ha pedig máshoz használnád fel, készíts habcsókot is az ünnepi asztalra.

Tojáslikőrös tiramisu

tiramisu

Hozzávalók 8 adaghoz

  • 500 ml habtejszín
  • 3 db tojássárgája
  • 160 gramm porcukor
  • 500 gramm mascarpone
  • 120 ml tojáslikőr
  • 16 darab babapiskóta/mézeskalács
  • 120 ml kávé (eszpresszó)
  • kakaópor (a tetejére)
Recept idők

Elkészítés:

A hideg habtejszínt verjük kemény habbá, majd tegyük félre.

Egy másik tálban verjük habosra a tojássárgákat a cukorral. Akkor az igazi, mikor habos és kifehéredik. Keverjük bele a mascarponét is, majd a tojáslikőr felét. Mikor egynemű a krém, forgassuk bele a habtejszín kb. negyedét.

Egy másik tálban keverjük össze a kávét a maradék tojáslikőrrel.

Készítsünk magunk elé egy 20x20 centis tálat/jénait, majd oszlassunk el az alján 2 evőkanál mascarponés krémet. 

A babapiskótát/mézeskalácsot mártsuk a tojáslikőrös kávéba, majd tegyük rá a krémre, hogy nagyjából befedjék a tál alját. Erre kanalazzuk rá a megmaradt krém felét, majd újabb sor kávéba mártott babapiskóta következik, végül a maradék krémmel zárjuk. Nyomjuk vagy kenjük a tetejére a megmaradt tejszínhabot, majd tegyük a hűtőbe 1 éjszakára, hogy összeálljon.

Másnap kakaóporral megszórva tálaljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük