Tojással és sajttal töltött lepény grúz recept szerint: a házi tészta is isteni

gruz-lepeny
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Valódi ízbomba a grúz töltött lepény, és látványnak sem utolsó, a sokféle sajt és a remegős tojás tökéletes kombinációt képeznek.

A grúz konyha egyik klasszikus étele a khachapuri, avagy a sajttal és tojással töltött csónak. Maga az alap egy foszlós kelt tészta, ebbe kerül a gazdag töltelék. Utóbbi minél többféle sajtból készül, annál finomabb: érdemes bele valamilyen friss sajtot keverni, mint a ricotta, valamilyen sósabb, karakteresebbet, mint a feta, és valami lágyat, jól olvadót, mint a mozzarella. 

A töltött tésztát a tojás koronázza meg: hogy remegős, folyós legyen, ne süsd sokáig, és azzal is számolj, hogy a forró sajtos tölteléken még tovább sül majd. A mutatós ételt nem nagy ördöngösség elkészíteni, mindenkinek bátran ajánljuk.

Tojással és sajttal töltött grúz lepény

gruz-lepeny2

Hozzávalók 4 darabhoz

Tészta:

  • 1 tk
  • 1 tk instant élesztő
  • 1 ek cukor
  • 450 g liszt
  • 250 ml víz
  • 120 ml tej
  • 1 ek olívaolaj

Töltelék:

  • 370 g ricotta
  • 180 g mozzarella
  • 230 g feta sajt
  • 5 db tojás
  • ízlés szerint vaj
Recept idők

Elkészítés:

Egy nagy keverőtálban keverjük össze a lisztet, cukrot, élesztőt, majd keverjük bele a sót is. Melegítsük fel a vizet és a tejet, akkor jó, mikor kézmeleg, de nem túl forró, majd öntsük rá a lisztes keverékre. Dagasztógéppel kezdjük el összedolgozni, míg sima felületű, rugalmas nem lesz. Ekkor dolgozzuk bele az olajat is.

Tegyük a tésztát egy kiolajozott tálba, fedjük le, majd tegyük meleg helyre 1 órára, vagy míg a duplájára nem nő. Ekkor vegyük le a tetejét, picit dolgozzuk át a tésztát, majd lefedve tegyük félre még fél órára.

Közben egy tálkában keverjük össze a ricottát, a reszelt mozzarellát és a feta sajtot. 

A tésztát vágjuk 4 egyenlő részre. Mindegyik darabot nyújtsuk egy 23 centis körré egy enyhén lisztezett felületen. A kör két ellentétes oldalát kezdjük el feltekerni, míg egy csónakformát nem kapunk (ahogy a képen is látható). A végeket nyomkodjuk össze.

Tegyük a megformázott tésztákat egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Kenjük szét a közepükön a kikevert sajtkrémet. 

Melegítsük elő a sütőt 220 fokra.

Az egyik tojást verjük fel egy kevés vízzel, majd kenjük le vele a tésztacsónakokat.

Toljuk őket a sütőbe kb. 15 percre, míg a tészta aranybarna nem lesz. Egy kanál hátuljával készítsünk minden csónak közepébe egy mélyedést, és üssünk oda 1-1 tojást. Egy kis darab vajat is tegyünk a sajtos töltelékre.

Toljuk vissza a sütőbe így is 5-6 percre, attól függően, hogy mennyire szeretnénk folyósra. A forró sajton még valamennyit utólag is sülni fog.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük