
Kiadós töltött krumpli: krémes, sajtos töltelék kerül bele

A töltött krumpli a világ egyik legegyszerűbben elkészíthető étele. Kevés vesződéssel készülhet belőle tartalmas ebéd vagy vacsora, amely köretként, de önálló ételként is megállja a helyét az asztalon.
Édesanyám gyakorta készít töltött krumplit, igaz, ő hússal tölti és rántani szokta. Ez a mostani recept ennél egy kicsit egyszerűbb, mivel főként azt tartottam szem előtt, hogy könnyen összedobható legyen. Szerencsére még csak sok alapanyag sem kell hozzá, a fűszerezése pedig ízlés szerint variálható. Lehet beletenni bacont és sonkát is, vagy akár feta sajttal is feldobhatod.
Én most a sajtos, zöldfűszeres töltelék mellett döntöttem, a krumplira pedig sajtot sütöttem, hogy igazán elegáns legyen a végeredmény.
Tipp
Mivel az édesburgonya is éppen szezonját éli, így aki szereti, bátran elkészítheti abból is a receptet.
-
2022-12-28 06:32:01
-
2021-10-17 10:16:00
-
2021-02-06 10:16:01
Töltött krumpli

Hozzávalók 16 darabhoz
Alap:
- 8 db közepes méretű burgonya
A töltelékhez:
- 8 db főtt krumpli kivájt belseje
- 1 fej vöröshagyma
- 2 ek vaj (hagymához)
- 3 dkg vaj (mártáshoz)
- 1 ek finomliszt
- 1 dl tej
- 1 tk só
- 1 kk reszelt szerecsendió
- 1 késhegynyi őrölt bors
- 2 db tojás
- 1 ek petrezselyemzöld
- 5 dkg reszelt sajt (+ tetejére)
Elkészítés:
A krumplikat héjastul mossuk meg, majd főzzük meg sós vízben.
A vöröshagymát vágjuk apróra és dinszteljük meg 2 evőkanál vajon. Amikor már szép, krémes állagú, vegyük le a tűzről és tegyük félre.
Ezután olvasszuk fel a vajat egy közepes lábosban. Pár perc után, ha már serceg, hintsük rá az egy evőkanál lisztet, utána öntsük rá a tejet, és folyamatos keverés mellett főzzük sűrű, de csomómentes mártássá. Ha már kellemesen krémes, húzzuk le a tűzről és hűtsük ki.
Az időközben megfőtt és szintén kihűlt krumplikat pucoljuk meg, és mindet felezzük el hosszában.
Ezután vájjuk ki a krumplik belsejét, de csak annyira, mintha egy csónakot akarnánk belőle formázni, tehát maradjon egy váza.
A kivájt krumpli sem fog kárba veszni: egy villával törjük jól össze és keverjük hozzá a megdinsztelt hagymát, de vigyázzunk, hogy túl sok lét ne adjunk bele. Ezt követően keverjük hozzá a sót, a reszelt szerecsendiót és az őrölt borsot, végül pedig az egészet dolgozzuk össze a vajas-tejes mártással.
A fehér mártásos, krumplis masszához ezután további alapanyagokat adunk: mehet bele az enyhén felvert tojás, az apróra vágott petrezselyem, végül pedig a reszelt sajt. Ez a krém lesz maga a töltelék a krumplikba.
Ha elkészült a töltelék, akkor a korábban megfelezett krumplikat tegyük egy sütőpapírral kibélelt vagy zsiradékkal kikent tepsibe, majd egyesével merjünk tele a töltelékkel minden csónakot. A tetjére tegyünk még egy kis reszelt sajtot, így a végére egy mennyei, ropogós sajtréteg is rásül majd a krumplikra.
180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt süssük aranybarnára a töltött krumplikat.
Fotók forrása: Getty Images
Olvasd el ezt is!