Kiadós töltött krumpli: krémes, sajtos töltelék kerül bele

toltott-krumpli
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A töltött krumpli a világ egyik legegyszerűbben elkészíthető étele. Kevés vesződéssel készülhet belőle tartalmas ebéd vagy vacsora, amely köretként, de önálló ételként is megállja a helyét az asztalon.

Édesanyám gyakorta készít töltött krumplit, igaz, ő hússal tölti és rántani szokta. Ez a mostani recept ennél egy kicsit egyszerűbb, mivel főként azt tartottam szem előtt, hogy könnyen összedobható legyen. Szerencsére még csak sok alapanyag sem kell hozzá, a fűszerezése pedig ízlés szerint variálható. Lehet beletenni bacont és sonkát is, vagy akár feta sajttal is feldobhatod.

Én most a sajtos, zöldfűszeres töltelék mellett döntöttem, a krumplira pedig sajtot sütöttem, hogy igazán elegáns legyen a végeredmény. 

Tipp

Mivel az édesburgonya is éppen szezonját éli, így aki szereti, bátran elkészítheti abból is a receptet.

Töltött krumpli

toltott-krumpli

Hozzávalók 16 darabhoz

Alap:

  • 8 db közepes méretű burgonya

A töltelékhez:

  • 8 db főtt krumpli kivájt belseje
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 ek vaj (hagymához)
  • 3 dkg vaj (mártáshoz)
  • 1 ek finomliszt
  • 1 dl tej
  • 1 tk
  • 1 kk reszelt szerecsendió
  • 1 késhegynyi őrölt bors
  • 2 db tojás
  • 1 ek petrezselyemzöld
  • 5 dkg reszelt sajt (+ tetejére)
Recept idők

Elkészítés:

A krumplikat héjastul mossuk meg, majd főzzük meg sós vízben. 

A vöröshagymát vágjuk apróra és dinszteljük meg 2 evőkanál vajon. Amikor már szép, krémes állagú, vegyük le a tűzről és tegyük félre. 

Ezután olvasszuk fel a vajat egy közepes lábosban. Pár perc után, ha már serceg, hintsük rá az egy evőkanál lisztet, utána öntsük rá a tejet, és folyamatos keverés mellett főzzük sűrű, de csomómentes mártássá. Ha már kellemesen krémes, húzzuk le a tűzről és hűtsük ki.

Az időközben megfőtt és szintén kihűlt krumplikat pucoljuk meg, és mindet felezzük el hosszában.

Ezután vájjuk ki a krumplik belsejét, de csak annyira, mintha egy csónakot akarnánk belőle formázni, tehát maradjon egy váza.

A kivájt krumpli sem fog kárba veszni: egy villával törjük jól össze és keverjük hozzá a megdinsztelt hagymát, de vigyázzunk, hogy túl sok lét ne adjunk bele. Ezt követően keverjük hozzá a sót, a reszelt szerecsendiót és az őrölt borsot, végül pedig az egészet dolgozzuk össze a vajas-tejes mártással. 

A fehér mártásos, krumplis masszához ezután további alapanyagokat adunk: mehet bele az enyhén felvert tojás, az apróra vágott petrezselyem, végül pedig a reszelt sajt. Ez a krém lesz maga a töltelék a krumplikba.

Ha elkészült a töltelék, akkor a korábban megfelezett krumplikat tegyük egy sütőpapírral kibélelt vagy zsiradékkal kikent tepsibe, majd egyesével merjünk tele a töltelékkel minden csónakot. A tetjére tegyünk még egy kis reszelt sajtot, így a végére egy mennyei, ropogós sajtréteg is rásül majd a krumplikra. 

180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt süssük aranybarnára a töltött krumplikat. 

Fotók forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük