![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Ropogósra sült pisztráng aromás zöldfűszerekkel töltve, pirított mandulával tálalva
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Ha elszánt halimádók vagyunk, a főzésre fordítható időnk viszont kevés, akkor a pisztráng a nekünk való étel. Egyszerűen és gyorsan elkészíthető, ráadásul elképesztően finom és még látványos is. Szóval csak ajánlani tudom.
Sokáig nem nagyon ettem halat, pedig a Nagyapám nagy pecás volt fiatalabb korában. Nyaranta imádtam vele lejárni a Dunára, ő csendben ült a parton, és mint egy western hős, úgy nézte a vizet, fél szemét pedig a kapásjelzőn tartotta. Én az árnyékban ültem, és többnyire a nyári kötelezőket olvastam.
Aztán vagy volt kapás, vagy nem. Ha volt és a méretét megfelelőnek ítélte az öreg, akkor hazavitte, a Mama pedig elkészítette. Mindig csodáltam a Mamát, ahogy feldolgozza a halat. Akkoriban teljességgel elképzelhetetlennek tartottam, hogy én valaha hasonlót műveljek, és aztán még meg is egyem ezt a szálkákkal teli rémséget. Na, azt már nem.
A spanyol pisztráng
A fordulat akkor következett be, mikor Spanyolországba költöztem és elkezdtem főzni magamra. Ott elég jó volt a halfelhozatal, és gondoltam, adok egy esélyt a dolognak. Hétfőnként mindig zárva volt a halas, kedden viszont kinyitott, és akkor pompásan friss volt a hal.
Rövid úton ráálltam a keddi halvacsorára. Egymás után próbáltam ki a finomabbnál finomabb recepteket. Bár elsősorban tengeri halakat kapni arrafelé, édesvízi hal is akad, példának okáért pisztráng. Sőt, a spanyol pisztráng igen híres, még Hemingway is írt róla. A spanyoloknál tanultam az alább közölt receptet: egyszerű, fenséges étel, ami jólesik egy fárasztó nap végén.
Mandulás, zöldfűszeres pisztráng
![pisztrang1.gif](https://kep.index.hu/1/0/2910/29101/291017/29101737_3d0bd2b903f7406b8cde8267c2f9268c_wm.gif)
Hozzávalók 4 adaghoz
- 4 darab konyhakész pisztráng
- 2 evőkanál citromlé
- 1 kávéskanál só és bors
- 4 evőkanál finomliszt
- 1 marék friss zöldfűszer vegyesen (bazsalikom, kapor, metélőhagyma)
- 1 marék petrezselyem
- 4 evőkanál zsiradék - a sütéshez
- 1 darab citrom - 4 darabra vágva
- 1 marék mandulaszelet
- 2 evőkanál vaj - olvasztva
Elkészítés:
A halat citromlével meglocsoljuk, sóval és borssal bedörzsöljük. A zöldfűszereket megmossuk, a felesleges nedvességet felitatjuk róluk, majd durvára daraboljuk, és a pisztrángok belsejébe töltjük. A megtöltött pisztrángokat egy fogpiszkálóval rögzítjük, míg meghempergetjük őket a lisztben. Mindkét oldalukat hempergessük meg, majd ütögessük le róluk a felesleges lisztet. Csak annyi maradjon a halon, amennyi pont befedi. Így elkerülhető, hogy a liszt csomósodjon és megégjen.
A zsiradékot felforrósítjuk és a halat belehelyezzük. Oldalanként nagyjából 5 perc kell neki. Akkor jó, ha a hátúszója könnyen eltávolítható. A halat száraz serpenyőben pirított mandulával, olvasztott vajjal, citromgerezddel tálaljuk. Jól illik hozzá a petrezselymes párolt újburgonya.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!