Laktató egytepsis tonhallal, rizzsel és rengeteg sajttal - A sütőben érnek össze az ízek
Cikkek
Cékla minden mennyiségben: a 6 legjobb receptet mutatjuk
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Fűszeres, forralt gyömbérsör: ünnepi ital pillanatok alatt
Kandírozott, ropogós pekándió: szuper gasztroajándék is lehet
Foszlós, svéd kardamomos csiga: ezzel indítsd a téli reggeleket
Pirosra sült, omlós kacsacomb hagymás tört krumplival és szilvás párolt káposztával
Így dekoráld a linzert és a különböző kekszeket: tippek a tökéletes díszítéshez
Ha kipróbálnál valamilyen izgalmas, ízeiben összetett, mégis nagyon egyszerű receptet, ez a legjobb választás.
Nagyon szeretem az egyszerűen és gyorsan összedobható fogásokat, ezért mindig újabb és újabb ötletek után kutakodom. Így bukkantam rá erre az egytepsis ételre, ami több szempontból is megfogott: egyrészt nagyon örültem neki, hogy végre nem csirkével, hanem hallal készült fogást találtam, másrészt az is nagyon megtetszett, hogy a megszokott, picit néha már unalmas tészta helyett rizs az alapja.
Igaz, ha nagyon szigorú szeretnék lenni, valójában nem csak egy tepsire van szükség az elkészítéséhez, ugyanis a rizst elő kell főzni egy külön lábasban, utána kerül csak az ételbe. Nagy előnye viszont, hogy maradék főtt rizs is használható hozzá, a tojással, a hallal és a sajttal összekeverve nagyon finom lesz.
A sütőben sült fogást érdemes citromos-petrezselymes vajjal nyakon öteni, így még ízletesebb és még sokkal szaftosabb lesz, a halhoz ráadásul nagyon jól passzol a citrom savanykás íze.
Tonhalas egytepsis
Hozzávalók 6 személyre
Az egytepsishez:
- 300 gramm rizs
- 150 gramm cheddar sajt
- 240 gramm tonhal
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyem
- ízlés szerint só, bors
- 3 darab tojás
- 3 evőkanál tej
- opcionális chilipehely
A szószhoz:
- 2 evőkanál vaj
- 2 teáskanál citromlé
- 1 evőkanál petrezselyem
- ízlés szerint só
Elkészítés:
A rizst főzzük meg a csomagoláson írtak szerint, de maradék főtt rizst is használhatunk. Ha kész, tegyük félre hűlni.
Míg fő a rizs, a cheddar sajtot és a fokhagymát reszeljük le, a tonhalról öntsük le a levét. A petrezselymet aprítsuk össze.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Egy kb. 20x20 centis jénait/sütőtálat/mélyebb tepsit vajazzunk ki.
Egy tálban keverjünk össze minden hozzávalót - kivéve a szószhoz valókat -, alaposan dolgozzuk őket össze.
Öntsük a masszát az előkészített jénaiba, majd toljuk a sütőbe kb. 20 percre, akkor jó, mikor már a teteje és a szélei picit megpirultak.
Amíg sül, készítsük el a szószt a tetejére: olvasszuk meg a vajat, majd keverjük bele a citromlevet és az apróra vágott petrezselymet. Ízlés szerint sózzuk.
Ha kész az egytepsis, locsoljuk meg a citromos-vajas szósszal, majd melegen kínáljuk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors