Laktató egytepsis tonhallal, rizzsel és rengeteg sajttal - A sütőben érnek össze az ízek

tonhalas
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha kipróbálnál valamilyen izgalmas, ízeiben összetett, mégis nagyon egyszerű receptet, ez a legjobb választás.

Nagyon szeretem az egyszerűen és gyorsan összedobható fogásokat, ezért mindig újabb és újabb ötletek után kutakodom. Így bukkantam rá erre az egytepsis ételre, ami több szempontból is megfogott: egyrészt nagyon örültem neki, hogy végre nem csirkével, hanem hallal készült fogást találtam, másrészt az is nagyon megtetszett, hogy a megszokott, picit néha már unalmas tészta helyett rizs az alapja.

Igaz, ha nagyon szigorú szeretnék lenni, valójában nem csak egy tepsire van szükség az elkészítéséhez, ugyanis a rizst elő kell főzni egy külön lábasban, utána kerül csak az ételbe. Nagy előnye viszont, hogy maradék főtt rizs is használható hozzá, a tojással, a hallal és a sajttal összekeverve nagyon finom lesz.

A sütőben sült fogást érdemes citromos-petrezselymes vajjal nyakon öteni, így még ízletesebb és még sokkal szaftosabb lesz, a halhoz ráadásul nagyon jól passzol a citrom savanykás íze.

Tonhalas egytepsis

tonhalas2

Hozzávalók 6 személyre

Az egytepsishez:

  • 300 gramm rizs
  • 150 gramm cheddar sajt
  • 240 gramm tonhal
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • ízlés szerint só, bors
  • 3 darab tojás
  • 3 evőkanál tej
  • opcionális chilipehely

A szószhoz:

  • 2 evőkanál vaj
  • 2 teáskanál citromlé
  • 1 evőkanál petrezselyem
  • ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A rizst főzzük meg a csomagoláson írtak szerint, de maradék főtt rizst is használhatunk. Ha kész, tegyük félre hűlni.

Míg fő a rizs, a cheddar sajtot és a fokhagymát reszeljük le, a tonhalról öntsük le a levét. A petrezselymet aprítsuk össze.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Egy kb. 20x20 centis jénait/sütőtálat/mélyebb tepsit vajazzunk ki. 

Egy tálban keverjünk össze minden hozzávalót - kivéve a szószhoz valókat -, alaposan dolgozzuk őket össze.

Öntsük a masszát az előkészített jénaiba, majd toljuk a sütőbe kb. 20 percre, akkor jó, mikor már a teteje és a szélei picit megpirultak.

Amíg sül, készítsük el a szószt a tetejére: olvasszuk meg a vajat, majd keverjük bele a citromlevet és az apróra vágott petrezselymet. Ízlés szerint sózzuk.

Ha kész az egytepsis, locsoljuk meg a citromos-vajas szósszal, majd melegen kínáljuk.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük