Foszlós tésztájú török pizza: gazdag, fűszeres darált hús a tölteléke

tpcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A török pizza (pide) vékonyra nyújtott, ovális alakú tészta, amelyre fűszeres, darált húsos tölteléket szoktak pakolni.

Nem igazán érdemes összehasonlítani az olasz pizzával, bár mind a két tésztás étel nagyon finom, nem egyformák. A csónak alakú török pizzára nem szokás sajtot tenni, helyette darált húsból készült bőséges töltelékkel szokták megkenni. A pide nagy előnye, hogy hidegen is finom - egyszerű, mégis laktató.

A töltelék fűszerezését érdemes ízlés szerint alakítani, ha szereted a csípőset, akkor zöld hegyes-erős paprikát bátran kockázhatsz a fokhagyma mellé. Bár a törökök leggyakrabban bárányhúst vagy birkát készítenek, nyugodtan összedobhatod pulyka- vagy csirkehúsból is a tölteléket.

Ha másfajta pizzakülönlegeségre vágysz, készítsd el a szicíliai pizzát, amely a focacciához hasonlóan vastag tésztájú, ha pedig éppen fogyókúrázol, készíts szénhidrátmentes padlizsánpizzát. 

Török pizza

pide

Hozzávalók 10 darabhoz

A tészta:

  • 2 dekagramm élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 teáskanál
  • 1 deciliter tej
  • 50 dekagramm liszt
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 darab tojásfehérje
  • 1 deciliter víz

Töltelék:

  • 15 dekagramm hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 darab paradicsom
  • 50 dekagramm darált hús
  • 2 darab tojássárgája (kenéshez)
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 deciliter sűrített paradicsom
  • ízlés szerint só és bors
Recept idők

Elkészítés:

Tészta:

A langyos tejbe belekeverjük a cukrot és az élesztőt, megvárjuk, míg felfut.

A lisztet a sóval összekeverjük, majd a felfuttatott élesztőt, a tojásfehérjét, olajat és a langyos vizet is hozzáöntjük. A tésztát alaposan kidolgozzuk, hogy szép hólyagos legyen. A kész tésztát letakarva, meleg helyen 1-2 órát pihentetjük, majd újra átgyúrjuk és ismét 1 órát pihentetjük. A tésztát kisebb cipókra osztjuk, az adagokat enyhén lisztezett deszkára tesszük, addig pihentetjük, míg a feltétet elkészítjük.

Töltelék:

A hagymát és a fokhagymát finomra vágjuk.

A paradicsom héját lehúzzuk, a húsát feldaraboljuk.

Az előkészített zöldségeket (hagyma, fokhagyma, paradicsom) edénybe tesszük, felöntjük a sűrített paradicsommal és körülbelül 15-20 perc alatt összefőzzük. Ezután a darált húst és a finomra vágott petrezselymet is hozzákeverjük, 30-40 perc alatt lassan összefőzzük.

A tésztacipókat enyhén lisztezett deszkán ovális formára nyújtjuk, a töltelékből kanalazzunk rá úgy, hogy a szélén 1-2 centimétert szabadon hagyunk. A széleket körben behajtogatjuk, a tészta szélét megkenjük a felvert tojássárgájával. A tésztát sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, 180 fokos előmelegített sütőben 20-30 perc alatt készre sütjük.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük