Török szerelmünk, az illatos rizzsel töltött paprika
Húsmentes hétfőnkön török ételt főzünk: biber dolmasi

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Húsmentes hétfőnk alkalmával ezúttal Törökországba kalandozunk, és fűszeres rizzsel töltött paprikát készítünk. Egy ideje húsmentes hétfőket tartunk a családdal. Tulajdonképpen imádjuk a húst, viszont környezetvédelmi okok miatt döntöttünk úgy, hogy a hét egy napján a lehető legkisebbre szorítjuk a létfenntartásunk ökológiai lábnyomát. Ez egy kísérlet, ami alkalmat teremt elgondolkozni, hogy hogyan lehet minőségi, és finom ételeket készíteni úgy, hogy lehetőleg semmiféle állati eredetű alapanyagot ne használjak.

Ez egy tradicionális török étel, a neve biber dolmasi. Annak is a húsmentes változatát fogjuk elkészíteni, mert természetesen húsos is van, csak az nekünk ma nem opció. Ami a hozzávalókat illeti, mind könnyen beszerezhető itthon is (nem tudom, észrevettétek-e, de a török konyha szinte összes hozzávalóját használjuk nap mint nap), kivéve talán a fenyőmagot, amit elhagyhatunk, vagy helyettesíthetünk például napraforgómaggal. Vagy vehetünk egy nagy levegőt, és beszerezhetjük aranyáron.

Ha megnézzük a hozzávalók szép hosszú listáját, rögtön látjuk, hogy ez egy fűszeres, illatos étel lesz. Kerül bele paradicsom, menta, mazsola, fokhagyma, fahéj, olívaolaj, bors - ugye, minden van otthon? Mentából persze szárított is jó, sőt, eredetileg is azt használnak.

Török étel, kaliforniai paprika

A paprikaválasztásnál fontos, hogy olyan fajtát vegyünk, ami meg tud állni a talpán. Sajnos a magyar tölteni való paprika nem jó, hanem ehhez a török ételhez a... khm, kaliforniai paprika az ideális. A globalizáció már megérkezett a konyhánkba, már észre sem vesszük, hogy a világ minden tájáról főzünk. Kivéve persze, ha az ételnek török neve van. Tanuld meg: biber dolmasi.

Rizzsel töltött paprika

biber dolmasi

Hozzávalók 1 adaghoz

  • 1.5 kilogramm kaliforniai paprika
  • 4 deciliter rizs
  • 3 fej vöröshagyma
  • 2 darab paradicsom
  • 1 csomag petrezselyem
  • 2 evőkanál fenyőmag
  • 1 evőkanál szárított menta (friss is jó)
  • 2 evőkanál mazsola
  • 1.5 deciliter olívaolaj
  • 2 teáskanál
  • 1 opcionáls őrölt bors
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 2 teáskanál cukor
  • 1 evőkanál paradicsompüré
  • 1 opcionáls

Elkészítés:

Megtesszük az előkészületeket: vizet forralunk, belemártjuk a bemetszett paradicsomokat, meghámozzuk, majd kis kockára vágjuk. Apróra vágjuk a hagymát és a petrezselymet. A mazsolát pedig hideg vízbe áztatjuk. A rizst megmossuk, lecsöpögtetjük.

Egy deci olajat felhevítünk, beledobjuk a hagymát és a fenyőmagot, kevergetjük. Kisvártatva hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot, majd a rizst is. Elkeverjük, felöntjük 2 deci vízzel.

Hozzáadjuk a sót, borsot, a cukrot, a leszűrt mazsolát, a mentát, a fahéjat és a petrezselymet is, majd lefedjük, és takarékon pároljuk. Ennyi vízben természetesen nem fog megpuhulni a rizs, de nem is most kell neki, nyugalom.

Addig kicsumázzuk a paprikákat. A tetejüket levágjuk, eltávolítjuk a magokat és az ereket.

Amikor a rizs az összes vizet felszívta, beletöltjük a paprikákba. Nem tömjük degeszre, mivel duzzadni fog még. A töltött paprikákat beállítjuk egymás mellé egy fazékba, és felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Sózzuk, ráöntjük a fél deci olívaolajat, és hozzáadjuk a paradicsompürét.

Lefedjük, és addig pároljuk, amíg meg nem puhul. Ez olyan fél óra alatt történik meg.

Tálaláskor adhatunk mellé fokhagymás joghurtot, de akár el is hagyhatjuk.

Ezt is szeretjük