A vajat és a mézet melegítsük egybe, majd a tojást is keverjük hozzá, ezután vegyük le a tűzhelyről. (A tejfölt itt keverhetjük a mézhez.)
A száraz hozzávalókat forgassuk egybe (liszt, porcukor, szódabikarbóna, fahéj, mézeskalács-fűszerkeverék, gyömbér, reszelt citrom és narancs héja), majd adjuk hozzá a mézes keveréket, és dolgozzunk belőle egynemű tésztát. Ezután csomagoljuk folpackba, és tegyük hűtőbe 30 percre.
A pihentetés után a tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk 3-4 mm vastagságúra. Ezután a tésztát szúrjuk ki ünnepi formákkal.
A kiszúrt tésztát sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire, majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 8-12 percre.
Íróka:
A tojásfehérjét verjük kemény habbá.
A porcukrot forgassuk egybe a sóval és az étkezési keményítővel. Ezután a tojásfehérjehabot kisebb adagokban keverjük össze a porcukros keverékkel. Amikor a tejfölhöz hasonlít a máz állaga, akkor adjuk hozzá az ecetet és a vizet.
A mázat osszuk két részre. A terülőmázhoz még keverjünk egy teáskanál vizet.
A terülőmázzal és az írókával tetszés szerint dekoráljuk ki a mézeskalácsokat.