Vajpuha csirkemell tejszínes-fokhagymás szószban: fehérbortól különleges a mártás
A csirkemellet serpenyőben kell szép pirultra sütni, majd a szósszal összemelegíteni, ahogy átveszi a mártás ízét, mennyei lesz.
Még élvezhető a meleg idő, de hamarosan beköszönt a ősz. A tanulóknak becsengetnek, véget ér a nyári lazulás. A hosszú napokon, mikor mindenki hazaér a munkából és az iskolából, jólesik együtt vacsorázni. A hétköznapokra érdemes gyors, mégis tápláló recepteket tervezni. A tejszínes csirkemell pont ilyen. Reggel bátran vágd csíkokra a húst, gombát és a hagymát, a hűtőben elállnak az alapanyagok, így este csak össze kell dobnod az ételt.
Mindenki a saját és a családja szájíze szerint főz. Ha szereted a csípőset, akkor 1 darab chilipaprika bátran kerülhet az ételhez, de szerecsendiót is használhatsz, vagy csemegeuborkából 2-3 darabot. A gombából is érdemes kétfélével dolgozni, a csiperke mellé laska is kerülhet, de a szárított fajta is jól érvényesül a fogásban. A friss fűszernövények közül a kakukkfű és a petrezselyem a legjobb választás, alakítsd bátran ízlésedre ezt az egyszerű fogást.
A megtisztított csirkemellet vágjuk kockára vagy csíkokra. A megtisztított gombát és újhagymát tetszés szerint szeleteljük fel.
A vajat magas falú edényben hevítsük fel (ha szükséges, kevés olajat is adjunk hozzá), majd dobjuk rá a húst és pirítsuk fehéredésig. Míg a hús pirul, fűszerezzük sóval, borssal, fokhagymával. Ezután adjuk hozzá a hagymát és a gombát, pirítsuk tovább 10-15 percig.
A tejszínt keverjük a csirkéhez és a gombához, néhány perc alatt forraljuk egybe. A kész fogást rizzsel vagy tésztával kínáljuk.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
@sobors.hu