8 egyszerű, elronthatatlan desszert Valentin-napra: sütés nélkülit is mutatunk
Ha szeretnéd meglepni a párodat a szerelmesek napján, kedveskedj neki valamilyen házi készítésű finomsággal: az alábbi desszerteket gyorsan és könnyedén összeállíthatod.
Ez a ravioli tökéletes lehet az olyan különleges alkalmak megünneplésére is, mint a Valentin-nap. Bár van vele munka, nem sorolható a legbonyolultabb ételek közé, így kevés konyhai gyakorlattal is bátran nekifoghatsz. A ravioli tésztája egyszerűen készül: mindössze négy hozzávalót igényel, és kevés pihentetés után már nyújthatod és szaggathatod is belőle a szívformákat.
Amíg a tészta pihen, a pesztót percek alatt összedobhatod, és még a szószra is lesz időd, így kifőzés után azonnal fogyaszthatod. A receptet pedig ne felejtsd elmenteni későbbre, hiszen a raviolit rombusz vagy négyzet alakúra vágva akár hétköznapokra is elkészítheted.
Egy közepes tálban keverjük össze a lisztet és a sót, majd adjuk hozzá a vizet és az olívaolajat. Gyúrjunk belőle sima felszínű, ruganyos tésztát, majd formázzunk korongot belőle, csomagoljuk fóliába, és 1 óráig pihentessük hűtőben. (Ha a tészta túl kemény, adjunk hozzá még 1-2 evőkanál vizet.)
Közben készítsük el a pesztót az ebben a receptben leírtak szerint.
Készítsük el a hamis sajtszószt is. Egy kisebb edényben hevítsük fel a növényi italt, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, a sót, borsot, babérlevelet, szerecsendiót és kurkumát.
Egy másik edényben olvasszuk fel a növényi vajalternatívát, majd ha forró, adjuk hozzá a lisztet, és folyamatos kevergetés mellett készítsünk rántást belőle. Amikor már egy pasztához hasonlít az állaga, kis adagokban öntsük hozzá a fűszeres tejet, dolgozzuk csomómentesre, és keverjük hozzá a sörélesztőt is. Botmixerrel dolgozzuk át, hogy egészen selymes legyen. Tegyük félre.
Egy nagy lábasban forraljunk egyhén sós vizet.
A tésztát belisztezett felületen nyújtsuk 1 mm-es vékonyra, majd szív alakú kiszúróval szaggassuk ki. Tegyünk fél teáskanálnyi pesztót minden második szív közepébe. A megtöltött szívek széleit a mutatóujjunkkal vékonyan vizezzük be, majd az üres tésztákat helyezzük rá. Egy villa fogaival határozottan nyomkodjuk össze a széleket: ez a mozzanat díszítésként is szolgál, és azt is megakadályozza, hogy a töltelék kifolyjon főzés közben.
Az összerakott raviolikat tegyük forrásban levő vízbe, és 5-6 perc alatt főzzük puhára. Óvatosan szedjük ki őket a vízből, és csepegtessük le. A hamis sajtszósszal, pirított fenyőmaggal kínáljuk.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors
@sobors.hu