Krémes, sütés nélküli Nanaimo-szelet: diós alapon terül el a vaníliakrém

nanaimo2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha még nem hallottál a Nanaimo-szeletről, itt az idő, hogy megismerkedj vele, mennyei desszert, és még mutatós is.

A Nanaimo-szelet a világ egyik legfinomabb édessége: az alapja kókuszos-diós keksz, amelyre habos vaníliakrém kerül, majd az egészet csokimáz borítja. A nevét egy kanadai város után kapta, elméletileg Nanaimóban készítették először ezt a desszertet.

Bár sütés nélkül készül, kicsit becsapós, nem egy 2 perces édességről van szó. Az alapba ugyanis tojás is kerül, így azt vízgőz felett kell hőkezelni egy kevés ideig. Az is nagyon fontos, hogy minden réteg teljesen kihűljön, mielőtt rákerülne a következő, különben könnyedén megolvadhat a vaníliás-vajas krém. 

Az eredeti receptekben a krém „custard powder”-rel készül, vagyis főzés nélküli vaníliás pudingporral. Ennek megfelelően használhatsz hőkezelést nem igénylő krémporokat is, de még egyszerűbb dolgod lesz, ha tejporból állítod össze a krémet, és adsz hozzá egy kevés vaníliakivonatot is.

Vaníliás-diós Nanaimo-szelet

nanaimo

Hozzávalók 9 szelethez

Alap:

  • 110 g vaj
  • 50 g cukor
  • 30 g kakaópor
  • 1 csipet
  • 1 db L-es tojás
  • 180 g darált keksz
  • 60 g dió
  • 90 g kókuszreszelék

Krém:

  • 110 g vaj
  • 3 ek habtejszín
  • 30 g tejpor
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 200 g porcukor

Teteje:

  • 120 g étcsokoládé
  • 30 g vaj
Recept idők

Elkészítés:

Béleljünk ki sütőpapírral egy 20x20 centis tepsit/jénait, így könnyű lesz kiemelni a desszertet.

A vajat olvasszuk meg egy hőálló tálban, majd keverjük bele a cukrot, kakaót és a sót. A tojást verjük fel, majd vékony sugárban csurgassuk a vajas keverékhez, közben kevergessük. Tegyük a keveréket vízgőz fölé, majd folyamatos kevergetés mellett főzzük, míg besűrűsödik. Vegyük le a tűzről, majd keverjük bele a darált kekszet, a kókuszreszeléket és a finomra vágott diót.

A masszát borítsuk az előkészített tepsibe, oszlassuk el benne, nyomkodjuk bele. Tegyük hidegre, míg készül a krém.

A tejport keverjük csomómentesre a tejszínnel. Adjuk hozzá a puha vajat, a porcukrot és a vaníliát, majd robotgéppel verjük, míg habos és krémes nem lesz. 

A kész krémet oszlassuk el a kihűlt tésztán, majd tegyük vissza a hűtőbe. Várjunk, míg teljesen hideg lesz (akár a fagyasztóba is tehetjük), különben a meleg csoki megolvasztja.

A csokit tördeljük össze, majd a vajjal együtt olvasszuk meg vízgőz felett. Picit várjunk, míg hűl, de még folyós, és oszlassuk el a krém tetején.

Tegyük hűtőbe pár órára, mielőtt szeletelnénk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük