Selymes, vaníliás körteleves leheletnyi fahéjjal fűszerezve – Kókuszkrémmel készítve isteni
Cikkek
Fokhagymás, joghurtos céklatzatziki: egészséges és isteni finom
Pihe-puha orosz almatorta: alig valamiből készül
Ropogós
Marokkói céklasaláta friss zöldfűszerekkel: a menta a lelke
Sajtos, darált hússal készült melegszendvics: vigyázat, függőséget okoz
Krémes, laktató vörös lencsés édesburgonya-curry: ízekben nem lesz hiány
Fahéjas fánk a sütőből: sütőporral ilyen egyszerűen készül
Így béleld ki sütőpapírral a tortaformát – Mutatjuk a tökéletes trükköt
Mindennapi ízek, együtt azonban olyan kombinációt alkotnak, hogy mindenkit levesznek majd a lábáról.
Ha villámgyorsan, az utolsó pillanatban kell finom, mégis különleges levest tálalni a vendégeknek, amely az ünnepi asztalon is megállja a helyét, a vaníliás körtekrémleves az egyik legjobb választás. Fél órán belül elkészül, nem kell hozzá sok minden és könnyedén feldobható illatos karácsonyi fűszerekkel.
Az én verziómba fahéj és vanília került, de szegfűszeggel, szerencsendióval is lehet ízesíteni. A vanília cukor, illetve pudingpor formájában fő a levesbe, de ha van otthon, vaníliarúd frissen kikapart magjával érdemes készíteni.
A leves selymes állagáról a tejszín gondoskodik, de most egy picit változtatni szerettem volna a megszokott ízeken, így kókuszkrémmel készítettem. A kókusz csak enyhén érződik, viszont igazán selymes lesz tőle a leves, nagyon jól passzol a körtéhez.
Vaníliás körtekrémleves
Hozzávalók 6 adaghoz
- 8 darab körte
- 1 teáskanál fahéj
- 2 deciliter kókuszkrém
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 evőkanál vaníliás pudingpor
- 1 csipet só
- 1 liter víz
- 4 evőkanál barna cukor
Elkészítés:
A körtéket hámozzuk meg, vágjuk ki a magházukat, majd vágjuk őket kockákra. Tegyük egy lábasba.
Szórjuk rá a cukrot, vaníliás cukrot, fahéjat, sót, keverjük alaposan össze. Öntsük fel kb. 1 liter vízzel, majd tegyük a gáztűzhelyre. Forrástól számítva kb. 15-20 percig főzzük, míg teljesen puha nem lesz. Ha kész, botmixerrel pürésítsük.
A kókusztejszínt keverjük alaposan össze a pudingporral, majd adjunk hozzá 1 merőkanálnyit a forró levesből folyamatos kevergetés mellett. Ha egyneműre elkevertük, öntsük óvatosan vissza a levesbe, közben folyamatosan kevergessük.
Újraforrástól számítva 2 percig főzzük, majd kapcsoljuk le alatta a lángot. Melegen, de hidegen tálalva is isteni.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors