Így lesz tökéletesen omlós a linzertészta - 6 tippet mutatunk
Rengetegféle sütemény készülhet linzertésztából, lekvárral megtöltve, de magában is isteni finom az omlós, édes tészta.
A kosárkasüti régi kedvenc, a lakodalmas finomságok közé tartozik, az alapja linzertészta. A kosárba bármilyen töltelék kerülhet, csokis, karamellás vagy vaníliás. A sűrű krém mellé a gyümölcs is kötelező, így lesz igazán mutatós és finom A süti bármilyen alkalomra tökéletes, lehet az nyári grillparti vagy bármilyen más összejövetel.
Az egyszerűbb megoldások kedvelői házi linzertészta helyett bolti leveles tésztával is kipróbálhatják a receptet. A krém összeállításánál is érdemes újítani, a vaníliás krém tetejére tejszínhabkorona is kerülhet, amit aztán gyümölcsökkel lehet díszíteni.
A lisztet szitáljuk keverőtálba, majd adjuk hozzá a sót, porcukrot. Morzsoljuk össze a hideg, kockára vágott vajjal, majd adjuk hozzá a tojást, gyúrjunk belőle tésztát. Ha a tészta összeállításához szükséges, akkor adjunk hozzá néhány evőkanál hideg vizet.
A begyúrt tésztát csomagoljuk folpackba és tegyük hűtőbe 30 percre pihenni.
Pihentetés után a tésztát szúrjuk ki a kosárforma méretének megfelelőre, majd nyomkodjuk a (szükség szerint kivajazott) formába. Ezután a tésztát szurkáljuk meg villával.
A tésztakosarakat toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 8-12 perc alatt süssük készre.
A kisült kosarakat helyezzük sütőrácsra, és várjuk meg, míg teljesen kihűl.
Krém:
A tej nagy részét mérjük edénybe, és kezdjük el felmelegíteni. A maradékot keverjük ki a pudingporral és a cukorral. Folyamatos kevergetés mellett adjuk hozzá a forró tejhez, főzzünk sűrű krémet belőle.
Összeállítás:
A választott gyümölcsöket mossuk meg, vágjuk fel tetszőlegesen.
A langyosra hűlt krémet töltsük a kosárkákba, majd díszítsük az előkészített gyümölcsökkel. Tegyük félre, míg teljesen kihűl.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu