
Isteni kanadai vajas kosárka: édes krém kerül az omlós tésztába

Édesszájúak, figyelem! Ezt a süteményt garantáltan imádni fogjátok, egyszerre krémes, omlós és ropogós, nem lehet betelni vele.
A kanadai vajas kosárka az édesszájúak kedvence lesz, ugyanis az édes, ragacsos, pudingszerű krém a sütemény lényegi eleme. Mivel Kanada zászlajában is megjelenik a juharfa levele, talán nem meglepő, hogy az édességük központi eleme is a juharszirup.
A szirupból pudingos, karamellás krém születik a sütőben, a vajas tészta pedig kívül roppanósra, belül omlósra sül. Ne aggódj, ha nincs kosárka alakú sütőformád, muffinformában is készülhet az ikonikus édesség.
A krémet nyugodtan továbbálmodhatod, pekándiót is érdemes tenni bele, szépen belesül, és ropogós elemmel egészíti ki a kompozíciót.
-
2023-05-07 09:28:02
-
2023-04-04 10:16:02
-
2023-02-28 09:32:02
Vajas kosárka

Hozzávalók 15 darabhoz
Tészta:
- 350 g liszt
- 1 ek cukor
- 1 nagy csipet só
- 220 g vaj
- 180 ml hideg víz
Töltelék:
- 50 g vaj
- 100 g barna cukor
- 2 db tojás
- 240 ml juharszirup
- 1 csipet só
- 1 tk vaníliakivonat
Elkészítés:
A lisztet, a cukrot és a sót keverjük össze egy tálban. A hideg vajat kockázzuk bele, majd gyors mozdulatokkal morzsoljuk össze a lisztes keverékkel. Adjuk hozzá a hideg vizet, majd állítsuk össze a tésztát. Ha túl száraz, egy kevés vízzel, ha túl ragacsos, egy kevés liszttel javítsunk az állagán.
Szedjük két részre, formáljunk belőlük gombócot, lapítsuk ki őket, majd csomagoljuk folpackba, és tegyük a hűtőbe 1 órára.
Enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztákat 3 mm vastagra. Vágjunk ki belőlük összesen 15 darab 10 centi átmérőjű kört.
Vajazzuk ki a muffinformákat, majd nyomkodjuk bele a tésztaköröket úgy, hogy a formák széleire is jusson belőlük. Tegyük így a hűtőbe, míg készül a töltelék.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Készítsük el a tölteléket: a puha vajat és a cukrot keverjük habosra. Adjuk hozzá egyesével a tojásokat. Mehet bele a juharszirup, a só és a vanília is. Ekkor még híg a töltelék, de ez meg fog kötni a sütőben.
Osszuk szét a krémet a tésztakosarak között, majd toljuk őket a sütőbe 25 percre. Ha elkészültek, hagyjuk őket 5 percig hűlni, mielőtt tálalnánk.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!