Isteni kanadai vajas kosárka: édes krém kerül az omlós tésztába

vajas-kosarka2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Édesszájúak, figyelem! Ezt a süteményt garantáltan imádni fogjátok, egyszerre krémes, omlós és ropogós, nem lehet betelni vele.

A kanadai vajas kosárka az édesszájúak kedvence lesz, ugyanis az édes, ragacsos, pudingszerű krém a sütemény lényegi eleme. Mivel Kanada zászlajában is megjelenik a juharfa levele, talán nem meglepő, hogy az édességük központi eleme is a juharszirup.

A szirupból pudingos, karamellás krém születik a sütőben, a vajas tészta pedig kívül roppanósra, belül omlósra sül. Ne aggódj, ha nincs kosárka alakú sütőformád, muffinformában is készülhet az ikonikus édesség.

A krémet nyugodtan továbbálmodhatod, pekándiót is érdemes tenni bele, szépen belesül, és ropogós elemmel egészíti ki a kompozíciót. 

Vajas kosárka

vajas-kosarka

Hozzávalók 15 darabhoz

Tészta:

  • 350 g liszt
  • 1 ek cukor
  • 1 nagy csipet
  • 220 g vaj
  • 180 ml hideg víz

Töltelék:

  • 50 g vaj
  • 100 g barna cukor
  • 2 db tojás
  • 240 ml juharszirup
  • 1 csipet
  • 1 tk vaníliakivonat
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet, a cukrot és a sót keverjük össze egy tálban. A hideg vajat kockázzuk bele, majd gyors mozdulatokkal morzsoljuk össze a lisztes keverékkel. Adjuk hozzá a hideg vizet, majd állítsuk össze a tésztát. Ha túl száraz, egy kevés vízzel, ha túl ragacsos, egy kevés liszttel javítsunk az állagán.

Szedjük két részre, formáljunk belőlük gombócot, lapítsuk ki őket, majd csomagoljuk folpackba, és tegyük a hűtőbe 1 órára.

Enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztákat 3 mm vastagra. Vágjunk ki belőlük összesen 15 darab 10 centi átmérőjű kört. 

Vajazzuk ki a muffinformákat, majd nyomkodjuk bele a tésztaköröket úgy, hogy a formák széleire is jusson belőlük. Tegyük így a hűtőbe, míg készül a töltelék.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

Készítsük el a tölteléket: a puha vajat és a cukrot keverjük habosra. Adjuk hozzá egyesével a tojásokat. Mehet bele a juharszirup, a só és a vanília is. Ekkor még híg a töltelék, de ez meg fog kötni a sütőben.

Osszuk szét a krémet a tésztakosarak között, majd toljuk őket a sütőbe 25 percre. Ha elkészültek, hagyjuk őket 5 percig hűlni, mielőtt tálalnánk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük