Mennyei vaníliás rizskoch: így lesz igazán krémes a rizs
Cikkek
Fokhagymás, joghurtos céklatzatziki: egészséges és isteni finom
Pihe-puha orosz almatorta: alig valamiből készül
Ropogós
Füstös és pikáns Buffalo-hummusz: mártogatósok közt verhetetlen
Savanyított, ecetes lila hagyma: téli vitaminpótlás egyszerűen
Pihe-puha, réteges citromtorta: házi piskóta az alapja
Vajpuhára sült tepsis sertéstarja: hagymás, paprikás ragu teszi izgalmassá
7 tipp, amivel megmentheted az elsózott levest: ezek a praktikák aranyat érnek
Az egyszerű finomság igazi régi kedvenc, ne félj tőle, nem nehéz az elkészítése.
Rizsből csodálatos desszertek készülhetnek, az egyik legnagyobb favorit a rizskoch, amit nem bonyolult elkészíteni, mégis könnyen el lehet rontani. A titok a cukor hozzáadásában rejlik - sokan már a rizs főzésénél édesítik a desszertet, de ennek az a veszélye, hogy nagyon könnyen odaéghet a cukros rizs. A legjobb, ha a tojások sárgájához kevered a cukrot, így elkerülhető, hogy a rizs odakapjon. A tojásfehérjehabot mindig kisebb adagokban kell a masszába forgatni, akkor jó, ha lágy és könnyed.
Tipp, hogy még finomabb legyen
A rizskoch könnyedén variálható, érdemes gyümölcsökkel feldobni, olykor elég csak a citrom reszelt héját belekeverni, ha azonban kicsit gazdagabban készítenéd, bátran kockázz fel 1 darab almát és 1 darab körtét, majd keverd a masszába.
A rizskoch akkor igazán finom, ha belülről krémes, ezért zsírosabb tejet érdemes használni, de a tej egy részét le is lehet cserélni habtejszínre, hogy még finomabb legyen a végeredmény.
Vaníliás rizskoch
Hozzávalók 16 szelethez
- 20 dekagramm hosszú szemű rizs
- 1 csipet só
- tej szükség szerint
- víz szükség szerint
- 3 darab tojás
- 5 dekagramm vaj
- 15 dekagramm cukor
- 2 teáskanál vaníliakivonat
- vaj a tepsi kikenéséhez
- porcukor a tálaláshoz
Elkészítés:
A rizst másfélszeres mennyiségű forró vízben tegyük fel főni. Amikor magába szívta a vizet, öntsük fel két és félszeres mennyiségű forró tejjel, sózzuk, alacsony láng felett főzzük puhára.
A tojásokat válasszuk ketté.
A sárgáját a puha vajjal és a cukorral keverjük habosra, majd a vaníliakivonatot is forgassuk hozzá.
A tojásfehérjéből verjünk kemény habot.
A cukros tojássárgát keverjük egybe a tejberizzsel, majd a tojásfehérjehabot is forgassuk bele. Utána simítsuk vajjal kikent tepsibe, majd 180 fokra előmelegített sütőben süssük pirosra (körülbelül 30-40 perc).
Fotó: Getty Images