Vegaföl, avagy növényi alternatíva tejföl helyett: mártogatósként is szuper

Vegafol-fokhagymas-martogatos-1
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Így készítsd a tejfölalapú mártásokat és mártogatósokat, ha nálad is tiltólistásak a tejtermékek.

A tejtermékek nélküli étkezésben az egyik legnagyobb kihívás a már jól bevált és megszokott ízek pótlása, mint amilyen például a tejfölé. Sok recept alapkelléke, így gyakorlatilag lehetetlen kihagyni anélkül, hogy ne mondanál le az egész ételről. Létezik azonban egy növényi alapú tejföl-helyettesítő, a vegaföl, amellyel sok helyzetben pótolhatod ezt a tejterméket. 

Mivel azonban (nem meglepő módon) az íze nem teljesen azonos a tejfölével, és hiányzik belőle a jellegzetes savanykás íz, fontos a megfelelő, erőteljes fűszerezés. Ha bátor vagy, és mersz kísérletezni az ízesítéssel, akkor egy gazdag, selymes és aromás mártás lesz a jutalmad, amelyet mártogatósként krumpli, zöldségek és húsok mellé is tálalhatsz.

Vegaföl mártogatós

Vegafol-fokhagymas-martogatos

Hozzávalók 1 adaghoz

  • 150 g vegaföl
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 csipet
  • 1 csipet bors
  • 0.5 tk friss vagy szárított zöldfűszer
Recept idők

Elkészítés:

Tisztítsuk meg a fokhagymát, és törjük át egy fokhagymanyomón.

Keverjük a vegafölbe, és adjuk hozzá a sót, a borsot és tetszés szerint zöldfűszert. Ez lehet oregánó, kakukkfű, bazsalikom, rozmaring, snidling vagy bármi, ami szimpatikus. De akkor is nagyon finom lesz, ha a zöldeket teljesen kihagyjuk belőle.  

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük