Isteni, vegán kókuszpuding: krémes kényeztetés növényi italból

kókuszpuding
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A kókusz krémessége és a mandula marcipános íze találkozik ebben a laktózmentes pudingban.

Nem nagy ördöngösség házilag pudingot készíteni, semmivel sem több idő, mint a bolti változatot megfőzni, de biztosan adalékanyagoktól, ízfokozóktól mentes lesz. Ha valamiért nem ehetsz tejterméket - laktózérzékeny vagy, esetleg a vegán étrendet követed -, növényi italból is elkészítheted.

Bármilyen növényi italból készülhet, de sokkal krémesebb lesz a puding textúrája, ha konzerves kókusztej az alapja. Édesítheted mézzel és juharsziruppal is, ezt ízlés szerint adagold. 

A keményítő mennyisége attól függ, milyen állagúra szeretnéd készíteni a pudingot. Szerintem 2 evőkanálnyival lesz tökéletes a textúrája, ha egyet teszel bele, lágyabb pohárkrém lesz, ha hármat, sűrűbb, még pudingosabb lesz az állaga.

Vegán kókuszpuding

kókuszpuding2

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 400 gramm kókusztej (konzerv)
  • 130 milliliter mandulaital
  • 2 evőkanál keményítő
  • 80 gramm méz/juharszirup
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 csipet
Recept idők

Elkészítés:

Öntsük a mandulaitalt egy tálba, majd keverjük benne csomómentesre a keményítőt. Tegyük félre.

A kókusztejet öntsük egy kis lábasba, melegítük fel, majd keverjük bele a mézet és a sót. Mikor a kókusztej gyöngyözni kezd, adjuk hozzá a mandulaitalos keveréket, folyamatosan kevergetve főzzük, hogy ne legyen csomós. Nagyjából 5 percig főzzük, míg be nem sűrűsödik. 

Öntsük tálkákba, majd fedjük le alufóliával, hogy ne legyen bőrös a teteje. Tegyük a hűtőbe 1-2 órára.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük