Isteni, vegán kókuszpuding: krémes kényeztetés növényi italból
A kókusz krémessége és a mandula marcipános íze találkozik ebben a laktózmentes pudingban.
Nem nagy ördöngösség házilag pudingot készíteni, semmivel sem több idő, mint a bolti változatot megfőzni, de biztosan adalékanyagoktól, ízfokozóktól mentes lesz. Ha valamiért nem ehetsz tejterméket - laktózérzékeny vagy, esetleg a vegán étrendet követed -, növényi italból is elkészítheted.
Bármilyen növényi italból készülhet, de sokkal krémesebb lesz a puding textúrája, ha konzerves kókusztej az alapja. Édesítheted mézzel és juharsziruppal is, ezt ízlés szerint adagold.
A keményítő mennyisége attól függ, milyen állagúra szeretnéd készíteni a pudingot. Szerintem 2 evőkanálnyival lesz tökéletes a textúrája, ha egyet teszel bele, lágyabb pohárkrém lesz, ha hármat, sűrűbb, még pudingosabb lesz az állaga.
Vegán kókuszpuding
Hozzávalók 4 adaghoz
- 400 gramm kókusztej (konzerv)
- 130 milliliter mandulaital
- 2 evőkanál keményítő
- 80 gramm méz/juharszirup
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 1 csipet só
Elkészítés:
Öntsük a mandulaitalt egy tálba, majd keverjük benne csomómentesre a keményítőt. Tegyük félre.
A kókusztejet öntsük egy kis lábasba, melegítük fel, majd keverjük bele a mézet és a sót. Mikor a kókusztej gyöngyözni kezd, adjuk hozzá a mandulaitalos keveréket, folyamatosan kevergetve főzzük, hogy ne legyen csomós. Nagyjából 5 percig főzzük, míg be nem sűrűsödik.
Öntsük tálkákba, majd fedjük le alufóliával, hogy ne legyen bőrös a teteje. Tegyük a hűtőbe 1-2 órára.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!