Rakott krumpli mentesen: krémes, tartalmas és nagyon finom

4
Nyomtatás
Vegan-rakott-krumpli-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ez a vegán rakott krumpli az egyik legfinomabb és legtartalmasabb burgonyás étel, így akkor is érdemes adni neki egy esélyt, ha amúgy kolbásszal szoktad készíteni.

A hagyományos rakott krumpli egy kötelezően kolbásszal, de legalábbis főtt tojással készülő egytálétel, amelyben a hozzávalók sütőben pirulnak egybe. Ebben a vegán változatban csak a krumpli és a fűszerek köszönnek vissza a megszokott alapanyagok közül, azonban az ízvilág így is nagyon hasonlít az eredetire.

Ezt pedig a füstölt tofuból készülő tofurántottának köszönheti: a füstös aroma kolbász nélkül is kellemesen átjárja az ételt, a rántottához használt fekete Himalája-só pedig kénes ízeivel remekül utánozza a főtt tojást.

Vegán rakott krumpli

Vegan-rakott-krumpli

Hozzávalók 6 személyre

A rakott krumplihoz:

  • 1.5 kg krumpli (főzni való)
  • 1 tk.
  • 0.5 tk. bors
  • 2 ek. növényi vajalternatíva vagy olaj
  • 100 g reszelt növényi sajt
  • 200 ml vegán tejföl

A hamis tojásos réteghez:

  • 300 g füstölt tofu
  • 2 ek. olívaolaj
  • 3 ek. sörélesztőpehely
  • 0.5 tk. kurkuma
  • 0.5 tk. fokhagyma-granulátum
  • 0.5 tk. fekete Himalája-só (Kala Namak)
  • 0.25 tk. pirospaprika
  • 0.25 tk. bors
  • 1 púpozott ek. tahini
  • 150 ml szója- vagy más növényi ital
Recept idők

Elkészítés:

A krumplit főzzük meg enyhén sós vízben, szűrjük le, majd ha kissé kihűlt, hámozzuk meg. Tegyük félre.

Közben készítsük el a tofurántottát. Ehhez a tofuból alaposan nyomkodjuk ki a folyadékot, majd tördeljük kisebb-nagyobb darabokra. Egy mélyebb serpenyőben hevítsük fel az olívaolajat, és 5-6 perc alatt pirítsuk benne aranybarnára a tofut.

Amíg a tofu pirul, egy tányérban keverjük össze a sörélesztőpelyhet, a kurkumát, a fokhagyma-granulátumot, a fekete Himalája-sót, a pirospaprikát, a borsot, a tahinit és a szójaitalt, majd öntsük a tofura. Forgassuk össze, és időnként átkeverve süssük 1-2 percig, vagy amíg a tofu magába nem szívja a fűszeres öntetet. Tegyük félre.

Állítsuk össze a rakott krumplit. A krumpli felét vágjuk 2-3 mm-es szeletekre (a nagyobb darabokat előtte vágjuk félbe vagy negyedekbe), és rétegezzük egy hőálló edény vagy jénai aljára. Szórjuk meg kevés sóval és borssal, és kenjük szét rajta a növényi vajalternatíva felét. Kanalazzuk rá a tofurántottát, majd szeleteljük rá a krumpli másik felét, sózzuk, borsozzuk, és mehet rá a maradék vajalternatíva is.

Szórjuk meg a reszelt vegán sajttal, tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és 30 perc alatt süssük a tetejét aranybarnára. Tetszés szerint vegán tejföllel fogyasszuk.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon