A legfinomabb tepsis krumpli pecsenyezsíron sütve: akár ünnepi köret is válhat belőle
A pecsenyezsíron sült tepsis krumplit imádni fogják azok, akik szeretik a régi, hagyományosabb fogásokat.
A hagyományos rakott krumpli egy kötelezően kolbásszal, de legalábbis főtt tojással készülő egytálétel, amelyben a hozzávalók sütőben pirulnak egybe. Ebben a vegán változatban csak a krumpli és a fűszerek köszönnek vissza a megszokott alapanyagok közül, azonban az ízvilág így is nagyon hasonlít az eredetire.
Ezt pedig a füstölt tofuból készülő tofurántottának köszönheti: a füstös aroma kolbász nélkül is kellemesen átjárja az ételt, a rántottához használt fekete Himalája-só pedig kénes ízeivel remekül utánozza a főtt tojást.
A krumplit főzzük meg enyhén sós vízben, szűrjük le, majd ha kissé kihűlt, hámozzuk meg. Tegyük félre.
Közben készítsük el a tofurántottát. Ehhez a tofuból alaposan nyomkodjuk ki a folyadékot, majd tördeljük kisebb-nagyobb darabokra. Egy mélyebb serpenyőben hevítsük fel az olívaolajat, és 5-6 perc alatt pirítsuk benne aranybarnára a tofut.
Amíg a tofu pirul, egy tányérban keverjük össze a sörélesztőpelyhet, a kurkumát, a fokhagyma-granulátumot, a fekete Himalája-sót, a pirospaprikát, a borsot, a tahinit és a szójaitalt, majd öntsük a tofura. Forgassuk össze, és időnként átkeverve süssük 1-2 percig, vagy amíg a tofu magába nem szívja a fűszeres öntetet. Tegyük félre.
Állítsuk össze a rakott krumplit. A krumpli felét vágjuk 2-3 mm-es szeletekre (a nagyobb darabokat előtte vágjuk félbe vagy negyedekbe), és rétegezzük egy hőálló edény vagy jénai aljára. Szórjuk meg kevés sóval és borssal, és kenjük szét rajta a növényi vajalternatíva felét. Kanalazzuk rá a tofurántottát, majd szeleteljük rá a krumpli másik felét, sózzuk, borsozzuk, és mehet rá a maradék vajalternatíva is.
Szórjuk meg a reszelt vegán sajttal, tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és 30 perc alatt süssük a tetejét aranybarnára. Tetszés szerint vegán tejföllel fogyasszuk.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors