Ropogós héjú házi bagett: így lesz tökéletes az otthon sütött pékáru
A ropogós héjú bagett készítése türelmet igénylő feladat, időt kell hagyni neki, míg szépen megkel, a végeredmény viszont mindenért kárpótol majd.
A vietnámi konyha egyik ékköve a pho leves, mely az egész világot meghódította. Természetesen más finomságot is érdemes megkóstolni az ország konyhájából, az egyik ilyen a vietnámi bagett, mely hasonlít a franciák kedvencére. A pékáruk közt az egybeesés nem véletlen, mivel a francia telepesek vitték magukkal a bagett- és pástétomreceptjüket, amire a helyiek is felfigyeltek, majd idővel a magukévá tettek.
A banh mi nagyon népszerű hazájában, reggelire, ebédre és vacsorára is lehet fogyasztani. Az aranybarna kenyérféléből ízletes, jól megpakolt szendvicseket készítenek, ez az egyik legkedveltebb utcai harapnivaló Vietnámban.
Bármi, amit jónak vélsz. Mivel a vietnámi bagett tömör és puha, jól megtartja a belepakolt finomságokat. Érdemes kipróbálni pástétommal, hússal, felvágottal, és persze sok-sok zöldséggel.
A tészta összes hozzávalóját mérjük keverőtálba, és gyúrjunk belőle tésztát.
A kész tésztacipót takarjuk le, és kelesszük 1 órát. Ezután kevés (körülbelül 1 evőkanálnyi) olívaolajjal dolgozzuk át a tésztát.
A rugalmas tésztacipót ezután helyezzük kevés olívaolajjal kikent edénybe, takarjuk le, és kelesszük 30 percet.
A kelesztés után tegyük a tésztát enyhén olajozott felületre, és osszuk 4 egyforma méretű cipóra.
A cipókat takarjuk le, és kelesszük 15 percig. Ezután enyhén olajozott felületen a tésztacipóból az ujjainkkal nyomkodjuk ki a levegőt, majd nyújtófával is menjünk át rajta úgy, mintha hagyományos kiflit készítenénk.
A tésztát hosszában, szorosan tekerjük fel, majd formázzunk belőle bagettet.
A bagetteket sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire, majd takarjuk le konyharuhával vagy fóliával, és kelesszük 30 percig.
Kelesztés után egy éles késsel vágjuk be a bagettek tetejét, és spricceljük le kevés vízzel.
Egy magas falú tepsibe töltsünk 1-2 bögre vizet, majd tegyük a 180 fokosra előmelegített sütő aljába, majd a bagetteket is tegyük a sütőbe, és 15-20 perc alatt süssük szép aranysárgára. (Mivel minden sütő más, lehet, több idő szükséges a bagettnek 4-5 perccel.)
Fotó: Getty Images
@sobors.hu