
Selymes brokkolikrémleves vörös lencsével dúsítva – Melengető és egészséges fogás

Cikkek


Ízletes zöldséggolyó házilag: sütőben pirul aranybarnára

Habkönnyű túrófánk egyszerűen: magától megfordul sütés közben
Ropogós

Ropogós spenótgolyó jó fokhagymásan: partifalatnak is beillik

Pofonegyszerű banánfánk 20 perc alatt: alig valamiből készül

Ellenállhatatlan Hasselback-krumpli: belesül a kolbász szaftja

Vajpuha, fűszeres csirkemáj ázsiai módra: a szójaszósz a lelke

Pihe-puha édesburgonyás kenyér: garantáltan megédesíti a reggeledet
Csupa egészséges és tápláló összetevő alkotja ezt a tartalmas krémlevest, amely tökéletesen jóllakat.
Ha nem szeretnéd teljesen vegán változatban készíteni ezt a levest, akkor a kókusztej helyett tehetsz bele sima tejszínt, mindkét verzió kiváló lesz. De nemcsak az íze lesz tökéletes, hanem nagyon egészséges is, hiszen a brokkoli vitaminokban gazdag zöldség, a vörös lencse pedig fehérjedús hüvelyes.
A brokkoli megosztó zöldség, de szerencsére egyre többen építik be az étkezésükbe. Készíthetsz belőle pizzaalapot, rizst, de ha csak ismerkedsz vele, akkor süss bundázott brokkolis-sajtos golyókat. Salátát is összedobhatsz belőle, ha nem bírod hús nélkül, akkor keverd baconnel.
Ebben a krémlevesben a brokkoli erőteljes ízét némiképp tompítja a vörös lencse, amely tápanyagokban gazdag és nagyon jó növényi fehérjeforrás, és még csak nem is puffaszt. Ezzel a két összetevővel pedig nemcsak laktató, hanem egészséges fogást is készíthetsz.
Vörös lencsés brokkolikrémleves

Hozzávalók 6 adaghoz
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 fej hagyma (közepes)
- 3 gerezd fokhagyma
- 0.5 kávéskanál pirospaprika-pehely
- 210 gramm vörös lencse
- 1 fej brokkoli (közepes)
- 1 liter zöldségalaplé
- 250 milliliter kókusztej (konzerv)
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- a tálaláshoz mandula (szeletelt)
Elkészítés:
A hagymát és a fokhagymát vágjuk apróra. A brokkolit szedjük rózsáira.
Egy lábasban melegítsük fel az olívaolajat, és fonnyasszuk meg rajta a hagymát nagyjából 5 perc alatt. Szórjuk rá a pirospaprika-pelyhet, majd tegyük rá a fokhagymát, és dinszteljük még 1 percig. Adjuk hozzá a vörös lencsét, a brokkolit, majd öntsük fel az alaplével. Ha nincs otthon alaplevünk, házi leveskockát tegyünk vízbe, és ezzel öntsük fel a levest.
Várjuk meg, amíg felforr, majd vegyük le a lángot, takarjuk le a lábast, majd főzzük 15 percig, amíg a lencse megpuhul. Az utolsó 2-3 percben öntsük fel kókusztejjel, várjuk meg, amíg rottyan egyet, majd zárjuk el a gázt. Sózzuk, borsozzuk, ha szükséges.
Egy serpenyőt forrósítsunk fel, kicsit pirítsuk meg benne a mandulát, és a levesre szórva tálaljuk.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors