Selymes brokkolikrémleves vörös lencsével dúsítva – Melengető és egészséges fogás

1
Nyomtatás
41642464 3178798 87e175b92dfdc7cbfbb3369eb8172a4e wm
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Csupa egészséges és tápláló összetevő alkotja ezt a tartalmas krémlevest, amely tökéletesen jóllakat.

Ha nem szeretnéd teljesen vegán változatban készíteni ezt a levest, akkor a kókusztej helyett tehetsz bele sima tejszínt, mindkét verzió kiváló lesz. De nemcsak az íze lesz tökéletes, hanem nagyon egészséges is, hiszen a brokkoli vitaminokban gazdag zöldség, a vörös lencse pedig fehérjedús hüvelyes.

A brokkoli megosztó zöldség, de szerencsére egyre többen építik be az étkezésükbe. Készíthetsz belőle pizzaalapot, rizst, de ha csak ismerkedsz vele, akkor süss bundázott brokkolis-sajtos golyókat. Salátát is összedobhatsz belőle, ha nem bírod hús nélkül, akkor keverd baconnel.

Ebben a krémlevesben a brokkoli erőteljes ízét némiképp tompítja a vörös lencse, amely tápanyagokban gazdag és nagyon jó növényi fehérjeforrás, és még csak nem is puffaszt. Ezzel a két összetevővel pedig nemcsak laktató, hanem egészséges fogást is készíthetsz. 

Vörös lencsés brokkolikrémleves

41642476 273db57f3559877fb9940c04bc22f62f wm

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 fej hagyma (közepes)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 0.5 kávéskanál pirospaprika-pehely
  • 210 gramm vörös lencse
  • 1 fej brokkoli (közepes)
  • 1 liter zöldségalaplé
  • 250 milliliter kókusztej (konzerv)
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
  • a tálaláshoz mandula (szeletelt)
Recept idők

Elkészítés:

A hagymát és a fokhagymát vágjuk apróra. A brokkolit szedjük rózsáira. 

Egy lábasban melegítsük fel az olívaolajat, és fonnyasszuk meg rajta a hagymát nagyjából 5 perc alatt. Szórjuk rá a pirospaprika-pelyhet, majd tegyük rá a fokhagymát, és dinszteljük még 1 percig. Adjuk hozzá a vörös lencsét, a brokkolit, majd öntsük fel az alaplével. Ha nincs otthon alaplevünk, házi leveskockát tegyünk vízbe, és ezzel öntsük fel a levest.

Várjuk meg, amíg felforr, majd vegyük le a lángot, takarjuk le a lábast, majd főzzük 15 percig, amíg a lencse megpuhul. Az utolsó 2-3 percben öntsük fel kókusztejjel, várjuk meg, amíg rottyan egyet, majd zárjuk el a gázt. Sózzuk, borsozzuk, ha szükséges. 

Egy serpenyőt forrósítsunk fel, kicsit pirítsuk meg benne a mandulát, és a levesre szórva tálaljuk. 

Fotó: Szász Eszter / Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon