Egylábasos vöröslencse-dahl: ne spórold ki belőle a fűszereket
Ez az indiai dahl gyors és egyszerű étel, azonban a sok fűszernek köszönhetően annyira finom és ízgazdag, hogy a repeta garantált belőle!
Ha egy igazán tartalmas fogásra vágysz a hideg téli napokon, ez a fűszeres curry a tökéletes választás! Az édeskrumplinak és a vörös lencsének köszönhetően nagyon laktató, a chili és a currypor pedig garantáltan felmelegíti a testedet és a lelkedet is.
Ha már január, a veganuárról sem feledkezhetünk meg: ez a recept teljes mértékben növényi hozzávalókból készül, kókusztej és mogyoróvaj krémesíti. Előbbi egy kicsit édeskés, gyümölcsös aromát ad neki, ami tökéletesen ellensúlyozza a pikáns, kissé csípős fűszerek ízét.
Az édesburgonyákat hámozzuk meg és vágjuk kicsi kockákra.
Egy lábosban hevítsük fel az olívaolajat, és pirítsuk meg rajta a passzírozott fokhagymát és a reszelt gyömbért. Ezután adjuk hozzá az édesburgonya-kockákat, és fűszerezzük sóval, borssal, curryporral, őrölt köménnyel és chilipehellyel.
Kissé pirítsuk meg, majd adjuk hozzá a vörös lencsét, darabolt paradicsomot és a hideg vizet. Lassú tűzön főzzük addig (körülbelül 40 perc), ameddig az édesburgonya és a vörös lencse is megpuhul.
Végezetül fokozzuk az ízeket egy kevés mogyoróvajjal és lime-lével, a krémes állagot pedig kókusztejjel érjük el. Petrezselyemzölddel és pitával tálaljuk.
Fotók és videó: Borsos Dalma/Sóbors
@sobors.hu