Hogyan etesd meg az egészséges zabkását a finnyás gyerekkel?

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A zabkása az egyik legjobb téli reggeli. Nem kell hozzá frissen beszerezni semmit, akkor is bedobható, ha nincs otthon semmi. Iszonyú egészséges, laktató, csak hát nem túl szép étel, ezért az ovis fújol. Egészen addig, míg be nem vetem a tuti feltéteket.

Csupa egészség

A zabpehely tele van lassan felszívódó szénhidráttal, ami a legjobb tápanyag reggel, de van benne sok rost, vitamin és még fehérje is. Mivel meleg étel, nagyon laktató és különösen jólesik, mikor más sötétek és hidegek a hajnalok. A finom szemű zabpelyhet célszerű hozzá választani, másik titka pedig, hogy legalább fele részben vízzel kell főzni, akkor lesz igazán kásás, pépes az állaga. A folyadék másik fele lehet gyümölcslé, tehéntej vagy akár növényi tej is. 

Minek az instant?

Az utóbbi időben jelent meg a boltban az instant zabkása intézménye, amit egyszerűen nem értek. A zabpelyhet, vizet, tejet lábosba öntöm, felforr, körülbelül három perc alatt megfő. Az egész reggeli kész van éppen addig, míg lefő a kávé. Szóval mi értelme van az instantnak, ami háromszor annyiba kerül, mint a sima zabpehely, ugyanannyi idő alatt készül el, mint a házi zabkása és még egy csomó műanyag, sőt, cukor is van benne?

Egy kis reszelt csoki 

A kissé nyálkás állagú, szürke kása sajnos nem a legcsábítóbb látvány. Ha viszont mindenfélével megszórom, máris vonzóbb külsőt ölt. A reszelt étcsoki, pirított banán kombó a kedvence a kisiskolás korosztálynak, de (ilyenkor fagyasztott) málnát, mandulát, mézet, fahéjat is teszek rá, ha kérik. Az külön buli, hogy lehet feltétet rendelni, válogatni.

Zabkása feltétekkel

DSC 2241

Hozzávalók 1 adaghoz:

  • 50 gramm zabpehely
  • 1 deciliter tej
  • 1 deciliter víz
  • 1 csipet
  • 1 szelet étcsokoládé
  • 0.5 darab banán
Recept idők

Elkészítés:

A zabpelyhet, a vizet és a tejet egy csipet sóval lábosba teszem, elkeverem és felforralom. Kevergetve főzöm, míg kásás állagú nem lesz. Kis tálkákba öntöm, és még forrón megszórom a választott feltéttel: reszelt étcsokoládéval, kis vajon, serpenyőben pirított banánnal, magokkal vagy fagyasztott bogyókkal.

Fotó: Ács Bori 

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük