Puha zabpelyhes-kókuszos keksz – Rostdús nassolnivaló reggelire
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Kekszreceptből sosem elég, akár minden egyes nap süthetsz, annyira változatosan készíthető el.
Ha már kekszet nassolsz, készítsd kicsit egészségesebb változatban. Sajnos a cukrot nem tudod megúszni, hiszen attól lesz a belseje puha, a külseje pedig ropogós, de tehetsz bele olyan hozzávalót, amelytől legalább rostdús lesz és jót tesz az emésztésednek is. A legjobb választás a zabpehely, amelyből biztos, hogy tartasz otthon, főleg, ha szereted a zabkását és annak bármilyen formáját.
A kekszek óriási előnye, hogy gyorsan összeállíthatók és hamar megsülnek, talán kevesebb idő őket házilag elkészíteni, mintha lemennél a boltba és kiválasztanád, melyiket szeretnéd. A zabpelyhes kekszhez bármit keverhetsz, ha szereted, a mazsola is illik hozzá, de érdemes valamilyen karakteres ízű fűszert, például fahéjat tenni bele. Nekem a kókusz a nagy kedvencem, így ebbe a változatba is azt kevertem.
Zabpelyhes-kókuszos keksz
Hozzávalók 6 adaghoz
- 225 gramm vaj
- 200 gramm cukor
- 150 gramm barna cukor
- 2 darab tojás
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 0.5 kávéskanál só
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 270 gramm liszt
- 170 gramm zabpehely (apró szemű)
- 110 gramm kókuszreszelék
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
A puha vajat, a kristály- és a barna cukrot keverjük habosra egy tálban. Adjuk hozzá a vaníliakivonatot és a tojásokat. Egy másik tálban keverjük össze a lisztet, a zabpelyhet, a kókuszreszeléket, a sót, a sütőport és a szódabikarbónát, majd forgassuk egybe a többi hozzávalóval.
A masszából formázzunk kis labdákat, majd tegyük őket a sütőpapírra úgy, hogy hagyjunk köztük helyet, mert ki fognak lapulni. Süssük 8-10 percig a kekszeket. Ne süssük túl, mert kiszáradnak. Hagyjuk pár percet hűlni, mielőtt levesszük őket a sütőpapírról.
Fotó: Getty Images