Gyors zabpalacsinta reggelire: egész délelőtt ellát energiával
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Nagy szellemi kihívásokhoz teli gyomorra van szükség, amiről ez a zabból készült palacsinta tökéletesen gondoskodik.
Szeptember első hetén minden iskolás gyerek szülője a túlélésre játszott, könyvkötések és füzetbeszerzések hálójában veszett el, most viszont, hogy túl vagyunk a kezdeti nehézségeken, át kell térnünk egy, a füzeteknél sokkal fontosabb problémára: a reggelire.
Egy tápláló reggelitől jobban fog az agyunk
Az iskolások óriási teher alatt dolgoznak, iszonyú sokat kell koncentráltan figyelniük, és mindehhez néha csak egy margarinos sajtos kifli áll rendelkezésükre üzemanyagként a menzán.
Éhesen pedig nem működik a gyerekagy, mellesleg a felnőtt sem, szóval ez a reggeli recept - és sok hasonló jön majd még - mindenkinek szól, aki nehéz szellemi munkára kényszerül.
Alapigazság, hogy a gyerekek mindent megesznek, ami palacsinta formájában érkezik, ami nagy szerencse, hiszen palacsintát kvázi bármiből lehet sütni. A zab pedig tudjuk, hogy a legjobban tápláló gabona, lassan szívódik fel, van benne egy csomó növényi fehérje és vitamin meg ásványi anyag, ráadásul ugyanúgy lehet belőle palacsintát sütni, mint bármilyen más lisztből.
Egyszerű zabpelyhes palacsinta
Hozzávalók
- 100 gramm teljes kiőrlésű liszt
- 80 gramm zabpehely
- 1 marék durvára vágott mandula
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 csipet só
- 1 darab tojás
- 1.5 deciliter tej
- 1.5 deciliter joghurt
- 2 evőkanál vaj vagy olaj a sütéshez
Elkészítés:
A száraz alapanyagokat - a lisztet, zabpelyhet, sót, mandulát, szódabikarbónát és sütőport elkeverem egy tálban. Egy külön tálban alaposan elkeverem a tejet, a joghurtot és a tojást, majd ezt a keveréket elvegyítem a szárazzal.
Egy serpenyőben olajat vagy vajat olvasztok, és alacsony lángon, fél evőkanálnyi adagokban lassan sütöm meg mindkét oldalukon a palacsintákat. A tálaláshoz kis mézet csurgatok a tetejére, és gyümölcsöket, esetleg joghurtot adok mellé.
Fotó: Ács Bori/Sóbors