Egyszerű pogácsa túróval és zabpehellyel - Csak keverd be a tésztát és mehet a sütőbe
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Csak a nevében pogácsa, inkább puffancs ez a rostgazdag, sós harapnivaló, amit villámgyorsan elkészíthetsz.
A pogácsa az egyik legkedveltebb sós nassolnivaló, amelyből sosem elég, ha egy tepsivel készül. Nagyon sokféle változata létezik, a legnépszerűbb a sajtos, de a tepertős és a burgonyás is dobogós. Nem beszélve a szezonális - medvehagymás vagy akár sütőtökös - ízesítésekről.
A pogácsa nem villámrecept, keleszteni, aztán hajtogatni kell, úgy lesz szép magas és könnyed. Szerencsére vannak olyan receptek, amelyekben az élesztőt felváltja a sütőpor, ezzel jelentősen megrövidül a készítési idő. Ez a szezámmagos pogácsa például sütőporral készül, biztosan nem kell a fél délelőttöt a konyhában tölteni miatta.
Süthetsz olyan pogácsát is, amelybe egyáltalán nem kell se sütőpor, se élesztő. Ezek inkább puffancsok, de annyira finomak, hogy etetik magukat, az alábbi recept is ilyen. Ez a krumplis lepényke is ebbe a kategóriába tartozik, elég tömény és laktató, viszont nagyon gyorsan elkészül és még tartalmasabb levesek mellé is kínálhatod.
Zabpelyhes-túrós pogácsa
Hozzávalók 12 darabhoz
- 250 gramm tehéntúró (krémes)
- 2 darab tojás
- 2 evőkanál zabpehely (apró szemű)
- 2 evőkanál zabliszt vagy darált zabpehely
- 1 teáskanál só
- 50 gramm zsíros sajt (reszelt)
Elkészítés:
A hozzávalókat - a sajtot kivéve - keverjük össze egy tálban, hagyjuk 10 percet pihenni.
A sütőt melegítsük elő 220 fokra.
Egy sütőpapírral kibélelt tepsire tegyünk evőkanálnyi halmokat, majd a tetejüket szórjuk meg sajttal.
Süssük őket 20 percig, amíg szép aranybarnák nem lesznek.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors