Zöldfűszeres burgonyagratin tejmentesen: rakott krumpli francia módra

4
Nyomtatás
krumpli-gratin
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Próbáld ki a franciák rakott krumpliját mentes kiadásban: a vékonyra szeletelt krumplit aromás zöldfűszerek egészítik ki.

A tejmentes burgonyagratin vékonyra szeletelt krumpliból készül, amely egy vegán sajtos, krémes szószban sül ropogósra és aranybarnára. A recept érdekessége a sok zöldfűszer, amelytől igazán karakteres íze lesz az ételnek.

Ahhoz, hogy a krumplit szabályos vékony szeletekre vágd, használj mandolinszeletelőt. Így elkerülheted, hogy némelyik szelet nyers marad, míg mások megégnek. Fogyaszd önmagában, főételként, vagy köretként húsok vagy más zöldség mellé.

Zöldfűszeres burgonyagratin

krumpli-gratin2

Hozzávalók 6 személyre

  • 3 ek. növényi vajalternatíva
  • 2 ek. liszt
  • 500 ml szója- vagy más növényi ital
  • 250 ml zöldségalaplé
  • 5 gerezd fokhagyma lereszelve
  • 1 csokor friss kakukkfű (csak a levelek)
  • 1 csokor petrezselyem apróra vágva
  • 2 tk.
  • 0.5 tk. bors
  • 1.3 kg vékonyan felszeletelt burgonya
  • 0.5 közepes vöröshagyma vékonyan felszeletelve
  • 150 g növényi cheddar vagy más sajt lereszelve
Recept idők

Elkészítés:

Egy közepes, tapadásmentes edényben olvasszuk fel a vajalternatívát, majd adjuk hozzá a lisztet, és 1-2 perc alatt pirítsuk enyhén rózsaszínűre. Több részletben öntsük hozzá a hideg növényi italt, majd mehet bele az alaplé is.

Adjuk hozzá a fokhagymát, a kakukkfüvet, a petrezselymet, a sót és a borsot, és 2-3 perc alatt főzzük össze őket. Vegyük le a tűzről, és tegyük félre.

A krumpliszeleteket sorakoztassuk egy nagyobb méretű, kerek sütőformába (vagy használjunk szögletes tepsit, és egyszerűen rétegezzük egymásra őket), szórjuk rá a hagymaszeleteket és a reszelt sajtot, majd öntsük rá a fűszeres szószt úgy, hogy mindenhol átjárja a krumplit.

Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, takarjuk le alufóliával, és süssük 40 percig, majd vegyük le a fóliát, és hagyjuk, hogy további 20-25 perc alatt szépen megpiruljon.

Vegyük ki a sütőből, és fogyasztás előtt hagyjuk 15 percig állni.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon