Tejszínes, francia rakott krumpli: krémesre sül a burgonya

Nagyon sajtos burgonyagratin cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Sok sajt és egy csipetnyi szerecsendió teszi ellenállhatatlanná a fenséges fogást, mely önmagában is csodás, és köretként is kínálható.

A hagyományos krumplis köreteket mindenki szereti, ám a jóból is megárt a sok. Ha unja már a család a megszokott ízeket, akkor állj elő valami újjal, amit egyszerű elkészíteni, mégis fantasztikus. A burgonyagratin pont ilyen!

A gratinnak sok változata ismert, finom krumpliból, de céklából készítve is mennyei. Hogy igazán pompás legyen, a burgonyákat a lehető legvékonyabban szeleteld fel, és sütés közben egy villával ellenőrizd, mennyire puhult meg a zöldség.

A gratin háromféle sajttal készül, és csipetnyi szerecsendió ízesíti. Trappista sajtból akár füstöltet is használhatsz, szerecsendió helyett pedig fokhagyma vagy majoránna is izgalmassá teheti a szószt, ami a krumpliszeletekre kerül. A gratin fantasztikus köret, de magában is élvezet belőle minden falat.

Nagyon sajtos burgonyagratin

Nagyon sajtos burgonyagratin ct

Hozzávalók 4 személyre

  • 80 dkg burgonya
  • kevés olaj
  • 8 dkg vaj
  • 1 púpos evőkanál liszt
  • 5 dl tej
  • só és bors
  • 1 késhegynyi szerecsendió
  • 8 dkg parmezán
  • 10 dkg reszelt trappista sajt
  • 10 dkg reszelt gouda sajt
Recept idők

Elkészítés:

A megtisztított burgonyát vékonyan szeleteljük fel (2-3 mm).

Egy tetszőleges hőálló edényt (piteforma, jénai vagy kisebb méretű tepsi is lehet) enyhén kenjünk ki olajjal, majd a burgonyaszeleteket szépen sorakoztassuk bele, bátran pakoljuk egymásra a szeleteket.

A vajat olvasszuk fel, majd futtassuk meg rajta a lisztet, folyamatosan kevergetve adjuk hozzá a tejet, főzzük sűrűre. A szószt ezután fűszerezzük sóval, borssal, szerecsendióval, és a parmezánt is keverjük bele.

A szószt öntsük a burgonyára, majd szórjuk rá a reszelt sajtokat. Ezután toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, süssük szép aranybarnára 40-45 perc alatt.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük