Tejszínes, francia rakott krumpli: krémesre sül a burgonya
Sok sajt és egy csipetnyi szerecsendió teszi ellenállhatatlanná a fenséges fogást, mely önmagában is csodás, és köretként is kínálható.
A hagyományos krumplis köreteket mindenki szereti, ám a jóból is megárt a sok. Ha unja már a család a megszokott ízeket, akkor állj elő valami újjal, amit egyszerű elkészíteni, mégis fantasztikus. A burgonyagratin pont ilyen!
A gratinnak sok változata ismert, finom krumpliból, de céklából készítve is mennyei. Hogy igazán pompás legyen, a burgonyákat a lehető legvékonyabban szeleteld fel, és sütés közben egy villával ellenőrizd, mennyire puhult meg a zöldség.
A gratin háromféle sajttal készül, és csipetnyi szerecsendió ízesíti. Trappista sajtból akár füstöltet is használhatsz, szerecsendió helyett pedig fokhagyma vagy majoránna is izgalmassá teheti a szószt, ami a krumpliszeletekre kerül. A gratin fantasztikus köret, de magában is élvezet belőle minden falat.
Nagyon sajtos burgonyagratin
Hozzávalók 4 személyre
- 80 dkg burgonya
- kevés olaj
- 8 dkg vaj
- 1 púpos evőkanál liszt
- 5 dl tej
- só és bors
- 1 késhegynyi szerecsendió
- 8 dkg parmezán
- 10 dkg reszelt trappista sajt
- 10 dkg reszelt gouda sajt
Elkészítés:
A megtisztított burgonyát vékonyan szeleteljük fel (2-3 mm).
Egy tetszőleges hőálló edényt (piteforma, jénai vagy kisebb méretű tepsi is lehet) enyhén kenjünk ki olajjal, majd a burgonyaszeleteket szépen sorakoztassuk bele, bátran pakoljuk egymásra a szeleteket.
A vajat olvasszuk fel, majd futtassuk meg rajta a lisztet, folyamatosan kevergetve adjuk hozzá a tejet, főzzük sűrűre. A szószt ezután fűszerezzük sóval, borssal, szerecsendióval, és a parmezánt is keverjük bele.
A szószt öntsük a burgonyára, majd szórjuk rá a reszelt sajtokat. Ezután toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, süssük szép aranybarnára 40-45 perc alatt.
-
2024-04-23 08:52:01
-
2024-04-19 09:36:02
-
2024-04-08 08:52:01
Fotók: Getty Images
Olvasd el ezt is!