Ropogós házi zöldségchips - Sokkal jobb, mint a krumpli

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Tegye fel a kezét, aki vásárlás közben nem kívánta meg a színes, zörgős zacskókban meglapuló burgonyachipseket. Ráadásul a legtöbb szupermarketben ezek a rágcsálnivalók rögtön a sorok elején vannak, nehéz megállni, hogy ne tegyünk be egyet a kosarunkba jó lesz estére tévénézéshez vagy a könyv mellé felkiáltással.

Sajnos ezeknél a burgonyachipseknél kevés egészségtelenebb étel van, tele van olajjal és sóval, vagyis felesleges kalóriával. Biztos vagyok benne, hogy valamilyen titkos összetevőt is hozzátesznek, mert nem lehet megállni, hogy ne faljuk fel az egész zacskó tartalmát. 

Egészséges chips?

Egy ideje megjelentek a polcokon a burgonyachipsek egészségesebb változatai, a zöldségchipsek. A zacskókban  édesburgonyát, zellert, céklát, répát találunk. Bár az íze finom, de még ezek is túl olajosak, sósak, legalábbis az én ízlésemnek.  Nem beszélve arról, hogy az áruk sem túl baráti. Miért ne lehetne ezeket a ropogtatnivalókat házilag is előállítani? Mert néha muszáj nassolni, de nagyon nem mindegy, hogy mit. 

Arra vigyázzunk, hogyha a zöldségchipset olajban sütjük (márpedig úgy a legfinomabb), akkor nem fog kevesebb kalóriát tartalmazni, mint a burgonyából készült változat, de miután a házi változatban nincs semmilyen adalékanyag, biztosan egészségesebb lesz. 

Zöldségchips

zöldségchips650x433

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 2 darab cékla
  • 2 darab nagyobb répa
  • 2 darab csicsóka
  • 1 darab édesburgonya
  • ízlés szerint olaj
  • ízlés szerint só, fűszerek
Recept idők

Elkészítés:

A zöldségeket jól tisztítsuk és hámozzuk meg. Répából és csicsókából – lehetőleg nagyobb darabokat használjunk, a cékla és az édesburgonya esetében a közepes darabokkal érdemes dolgozni.

A megtisztított zöldségeket egészen vékonyra, körülbelül 2 milliméteres szeletekre vágjuk fel. Sokszor egyszerűbb, ha uborkagyalut használunk. A nedvességet konyhai papírtörlőn vagy konyharuhán itassuk fel.

A zöldségeket kétféleképpen süthetjük meg: sütőben vagy serpenyőben, bő olajban. Ha sütőben sütjük, akkor először melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Tegyünk sütőpapírt a sütőrácsra vagy béleljünk ki vele egy tepsit, és tegyük rá a szeleteket, és 10-15 percig süssük. Egyszer forgassuk meg sütés közben.

Ha serpenyőben sütjük, akkor bő, forró olajba tegyük. Így kevésbé lesz egészséges, de így kapjuk a legízletesebb ropogtatnivalókat.

Fontos, hogy a chipseket mindig közvetlenül sütés után sózzuk, fűszerezzük. Az édeskrumpli és a csicsóka sóval a legjobb, a répa nagyon finom csilivel, a céklát bazsalikommal szórhatjuk meg.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük