Egytepsis ebéd 10 perc munkával: csirkemell és sok-sok zöldség
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A régiek előszeretettel nevezték lusta asszonynak való receptnek, és való igaz, megúszós menü, egy tepsiben készült tartalmas ebéd.
A csirke sok családban kedvenc, sütve, főve, rántva, tényleg bárhogy készíthetjük, senkinek se lesz rossz szava a húsra. Remekül illik mindenféle zöldséghez, különlegesebb fűszerek, de a legegyszerűbb só, bors, fokhagyma ölelésében készült csirke is nagyon finom lesz.
Egytepsis ebéd
A mamám, különösen a sietős napokon, előszeretettel készített tepsiben sült ételeket, amikre nem volt sok gondja, a célt pedig tökéletesen teljesítették ezek a fogások. Viszonylag gyorsan elkészültek, tartalmasak és ízletesek voltak. Az egyik kedvenc ebédemet is ő készítette, amelyben csirke és zöldségek sülnek együtt a sütőben.
A legtöbb családban, ha csirkehúsról van szó, combja vagy szárnya kerül a sütőbe, mamám is szerette ezt a két alapanyagot, de olykor csirkemellfilére cserélte őket. A húst kockákra vágta, izgalmas zöldségágyra helyezte, egyszerűen ízesítette - azt a kis pluszt az aromákhoz a majoránna adta.
A tepsiben készült zöldséges csirke magában is fogyasztható, de friss saláta, rizs vagy bulgur is illik mellé.
Zöldséges csirke
Hozzávalók 4 személyre
- 80 dekagramm csirkemellfilé
- 50 dekagramm zöldbab
- 2 szál fehérrépa
- 4 szál sárgarépa
- 2 darab burgonya
- 1 darab karfiol vagy brokkoli
- 2 darab vörös- vagy lilahagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál majoranna
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- 4 evőkanál olaj
Elkészítés:
A zöldségeket megpucoljuk és feldaraboljuk.
A tepsiben 2 evőkanál olajat elkenünk, a darabolt zöldségek felét beleszórjuk.
A csirkemellfilét tetszőleges kockákra vágjuk, a zöldségágy tetején eloszlatjuk, fűszerezzük sóval, borssal és majoránnával, utána a zöldségek megmaradt felét borítjuk a tepsibe. Még 2 evőkanál olajjal megöntözzük, alufólia alatt, 180 fokos sütőben 40-50 perc alatt készre sütjük.
Fotó: Getty Images