Isteni zöldséges-csirkés stir fry pillanatok alatt: tökéletes nyári főétel

4
Nyomtatás
csirkes-stir-fry2
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ha olyan receptet keresel, amit munka után is gyorsan és egyszerűen összedobhatsz, ez az étel a tökéletes választás!

A stir fry, avagy az ázsiai konyha technikája keverve pirítást takar, vagyis nagy lángon, hirtelen készülnek el az alapanyagok. Legtöbbször wokban készítik ezeket az ételeket, de annak hiányában egy nagyobb, szélesebb serpenyőt is használhatsz. 

A stir fry készülhet csak zöldségekkel, de hússal, tofuval is, ugyanis a technikán kívül a szósz a lelke. A picit ragacsos, ízletes öntet alapja szójaszósz, alaplé és méz, de a szezámolaj is kihagyhatatlan belőle, az adja meg a karakterét. A tökéletes, sűrű állagát pedig keményítővel érheted el. 

A stir fry tipikusan olyan étel, amely frissen a legfinomabb, jázminrizzsel kínálva nem lőhetsz vele mellé. 

Zöldséges-csirkés stir fry

csirkes-stir-fry

Hozzávalók 4 személyre

Alap:

  • 500 g csirkemellfilé
  • ízlés szerint só, bors
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 db kaliforniai paprika
  • 1 db répa
  • 1 szál szárzeller
  • 2 tk reszelt gyömbér
  • 2 gerezd fokhagyma
  • opcionális kesudió

Szósz:

  • 1 ek keményítő
  • 2 ek hideg víz
  • 60 ml alaplé
  • 3 ek szójaszósz
  • 80 g méz
  • 1 ek szezámolaj
  • ízlés szerint chilipehely
Recept idők

Elkészítés:

A csirkemellfilét vágjuk falatnyi darabokra. A kaliforniai paprikát vágjuk csíkokra vagy kockákra. A répát pucoljuk meg, vágjuk vékony szeletekre, julienne-re. A szárzellert vágjuk szeletekre.  

Készítsük el a szószt: egy kis tálban keverjük össze a keményítőt és a vizet, majd mehet bele minden más hozzávaló is. Tegyük félre.

Forrósítsunk olajat egy serpenyőben/wokban: dobjuk bele a csirkét, sózzuk, borsozzuk, magas lángon süssük fehéredésig. Szedjük egy tányérra.

Öntsünk még egy kevés olajat a serpenyőbe, majd dobjuk rá a paprikát, répát, zellert, addig pirítsuk őket magas lángon, míg roppanósan puhák nem lesznek. Ekkor adjuk hozzá a reszelt gyömbért és a zúzott fokhagymát.

1 perc után adjuk hozzá a csirkemellet is, majd öntsük rá a szószt. Forrásig melegítsük, míg sűrűsödik picit. Forgassuk bele a kesudiót is, ha használunk.

Rögtön, rizzsel kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon