Ázsiai, wokban pirult marhahús hagymával keverve: isteni ebéd pillanatok alatt
Ha kedveled a szójaszószt, ezt a marhahúsos-hagymás stir fry-t imádni fogod, nem kell hozzá sok minden, mégis nagyon összetett az ízvilága.
A stir fry, avagy az ázsiai konyha technikája keverve pirítást takar, vagyis nagy lángon, hirtelen készülnek el az alapanyagok. Legtöbbször wokban készítik ezeket az ételeket, de annak hiányában egy nagyobb, szélesebb serpenyőt is használhatsz.
A stir fry készülhet csak zöldségekkel, de hússal, tofuval is, ugyanis a technikán kívül a szósz a lelke. A picit ragacsos, ízletes öntet alapja szójaszósz, alaplé és méz, de a szezámolaj is kihagyhatatlan belőle, az adja meg a karakterét. A tökéletes, sűrű állagát pedig keményítővel érheted el.
A stir fry tipikusan olyan étel, amely frissen a legfinomabb, jázminrizzsel kínálva nem lőhetsz vele mellé.
A csirkemellfilét vágjuk falatnyi darabokra. A kaliforniai paprikát vágjuk csíkokra vagy kockákra. A répát pucoljuk meg, vágjuk vékony szeletekre, julienne-re. A szárzellert vágjuk szeletekre.
Készítsük el a szószt: egy kis tálban keverjük össze a keményítőt és a vizet, majd mehet bele minden más hozzávaló is. Tegyük félre.
Forrósítsunk olajat egy serpenyőben/wokban: dobjuk bele a csirkét, sózzuk, borsozzuk, magas lángon süssük fehéredésig. Szedjük egy tányérra.
Öntsünk még egy kevés olajat a serpenyőbe, majd dobjuk rá a paprikát, répát, zellert, addig pirítsuk őket magas lángon, míg roppanósan puhák nem lesznek. Ekkor adjuk hozzá a reszelt gyömbért és a zúzott fokhagymát.
1 perc után adjuk hozzá a csirkemellet is, majd öntsük rá a szószt. Forrásig melegítsük, míg sűrűsödik picit. Forgassuk bele a kesudiót is, ha használunk.
Rögtön, rizzsel kínáljuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu