Ázsiai, wokban pirult marhahús hagymával keverve: isteni ebéd pillanatok alatt

stirfry
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha kedveled a szójaszószt, ezt a marhahúsos-hagymás stir fry-t imádni fogod, nem kell hozzá sok minden, mégis nagyon összetett az ízvilága.

Ha kevés időd van főzni, de valami különlegeset készítenél, fordulj az ázsiai konyhához, a stir fry-nál kevés jobb és gyorsabb dolog létezik. A stir fry, vagyis keverve pirítás lényege, hogy az alapanyagokat nagy lángon, hirtelen sütik, így pillanatokon belül tálalhatod is a fogást.

Az alábbi recept picivel több időt igényel, ugyanis a marhahúst pácolni kell, de arra is elég 15 percet rászánnod. A szójaszósz, az osztrigaszósz és a sherry íze dominál az ételben, de ha szeretnéd, szaftosabbra is készítheted, szezámolajjal is felöntheted.

Ázsiai marhahús

stirfry2

Hozzávalók 4 személyre

Alap:

  • 500 gramm marhahús (bélszín, hátszín)
  • 1 tk keményítő
  • 1 tk szójaszósz
  • 1 tk sherry
  • 2 ek olaj
  • 1 nagy fej fehér hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 szál zöldhagyma

Szósz:

  • 2 ek szójaszósz
  • 1 ek osztrigaszósz
  • 1 tk cukor
  • ízlés szerint szezámolaj
Recept idők

Elkészítés:

A húst vágjuk egészen vékony szeletekre.

A szójaszószt, a sherryt és a keményítőt keverjük össze, forgassuk egybe a hússal. Hagyjuk állni 15 percig.

A hagymákat pucoljuk meg, a fehéret és a zöldet vágjuk vékony szeletekre, a fokhagymát apróra.

Melegítsünk olajat egy wokban, dobjuk rá a húst, magas lángon pirítsuk 1-2 percig, míg meg nem barnul. Nem baj, ha nem sül még át teljesen. Tegyük félre.

Öntsünk még egy kevés olajat a wokba, dobjuk rá a fehér hagymát, közepes lángon pirítsuk, míg meg nem puhul. A végén adjuk hozzá az apróra szelt fokhagymát is. Tegyük vissza a marhahúst, és öntsük rá a kikevert szószt, egy kevés szezámolaj is mehet rá. Pirítsuk tovább nagy lángon, míg a marhahús át nem sül teljesen.

Keverjük bele a zöldhagymát is, majd rizzsel tálaljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük