Tápláló quinoasaláta édeskrumplival: könnyű ebédként is megállja a helyét

Nyomtatás
édeskrumplis quinoa saláta cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Mindenképpen érdemes egy kicsit megpirítani az édeskrumplit, úgy lesz igazán komplex íze ennek a szuper egészséges salátának.

Nemcsak egészséges, hanem szemet gyönyörködtető is ez a színes saláta, amelyben tényleg minden tápanyag helyet kap. Igaz, hogy húsmentes, de a quinoa miatt a megfelelő fehérjebeviteled is biztosítva lesz.

Miért egyél quinoát? A quinoa nem gabona, hanem egy magas fehéje- és rosttartalmú mag alacsony szénhidráttartalommal. Ha még nem ismered, ezeken a recepteken keresztül barátkozhatsz meg vele. Nagyon egyszerű az elkészítése, egyedül arra kell figyelni, hogy mindenképpen át kell mosni főzés előtt, különben keserű lesz az íze.

Miután ebben a salátában viszonylag kevés a szénhidrát, így az édeskrumplitól lesz laktató. A batáta szuper saláta-alapanyag is, akár meleg salátát is készíthetsz belőle. Ebbe a szuper egészséges változatba is megsütve kerül bele, intenzív fűszerekkel készítve lesz igazán karakteres. Sokféle zöldséget kockázhatsz mellé, ez a recept csak egy opció, mehet hozzá akár kukorica és vörösbab is, akkor laktatóbb is lesz.

Zöldséges-édeskrumplis quinoasaláta

édeskrumplis quinoa saláta recept ok

Hozzávalók 4 adaghoz

Saláta:

  • 600 gramm édeskrumpli
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 kávéskanál
  • 0.5 kávéskanál bors
  • 0.5 kávéskanál római kömény
  • 120 gramm quinoa
  • 1 darab avokádó
  • 0.5 darab kígyóuborka
  • 0.5 fej kelkáposzta (kicsi)

Öntet:

  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál lime- vagy citromlé
  • 0.5 kávéskanál
  • 0.5 kávéskanál füstölt pirospaprika
  • ízlés szerint bors
  • 0.5 kávéskanál fokhagymapor
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral. 

A quinoát készítsük el. Először öblítsük át, majd kétszeres mennyiségű vízben főzzük meg. Nagyjából 15-20 perc alatt fő el róla a víz, ekkor készült el. Ha főzés előtt kicsit megpirítjuk valamilyen zsiradékon, enyhén diós íze lesz. 

Az édeskrumplikat hámozzuk meg és kockázzuk fel, viszonylag kis kockákat vágjunk. Tegyük a tepsire, és spricceljük vagy kenjük meg olívaolajjal, hogy mindenhol érje őket a zsiradék. Szórjunk rájuk sót, borsot és római köményt, jól forgassuk össze a fűszerekkel is. Süssük 20-22 percig, majd vegyük ki a sütőből, és hagyjuk kihűlni. 

Egy nagyobb salátástálban keverjük össze a felkockázott avokádót, kígyóuborkát, az apróra vágott kelkáposztát, a főtt quinoát és az édeskrumplit. 

Egy kisebb tálban keverjük ki az öntetet, majd öntsük a salátára, és óvatosan forgassuk össze. Azonnal fogyasszuk. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon