![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Tápláló quinoasaláta édeskrumplival: könnyű ebédként is megállja a helyét
![édeskrumplis quinoa saláta cover](https://kep.index.hu/1/0/4276/42769/427695/42769558_3264540_f735d90f63bac8af69941261705bbb2a_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Mindenképpen érdemes egy kicsit megpirítani az édeskrumplit, úgy lesz igazán komplex íze ennek a szuper egészséges salátának.
Nemcsak egészséges, hanem szemet gyönyörködtető is ez a színes saláta, amelyben tényleg minden tápanyag helyet kap. Igaz, hogy húsmentes, de a quinoa miatt a megfelelő fehérjebeviteled is biztosítva lesz.
Miért egyél quinoát? A quinoa nem gabona, hanem egy magas fehéje- és rosttartalmú mag alacsony szénhidráttartalommal. Ha még nem ismered, ezeken a recepteken keresztül barátkozhatsz meg vele. Nagyon egyszerű az elkészítése, egyedül arra kell figyelni, hogy mindenképpen át kell mosni főzés előtt, különben keserű lesz az íze.
Miután ebben a salátában viszonylag kevés a szénhidrát, így az édeskrumplitól lesz laktató. A batáta szuper saláta-alapanyag is, akár meleg salátát is készíthetsz belőle. Ebbe a szuper egészséges változatba is megsütve kerül bele, intenzív fűszerekkel készítve lesz igazán karakteres. Sokféle zöldséget kockázhatsz mellé, ez a recept csak egy opció, mehet hozzá akár kukorica és vörösbab is, akkor laktatóbb is lesz.
Zöldséges-édeskrumplis quinoasaláta
![édeskrumplis quinoa saláta recept ok](https://kep.index.hu/1/0/4276/42769/427695/42769570_f001e75cc0844c50d77c63e225dcb1ed_wm.jpg)
Hozzávalók 4 adaghoz
Saláta:
- 600 gramm édeskrumpli
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 kávéskanál só
- 0.5 kávéskanál bors
- 0.5 kávéskanál római kömény
- 120 gramm quinoa
- 1 darab avokádó
- 0.5 darab kígyóuborka
- 0.5 fej kelkáposzta (kicsi)
Öntet:
- 3 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál lime- vagy citromlé
- 0.5 kávéskanál só
- 0.5 kávéskanál füstölt pirospaprika
- ízlés szerint bors
- 0.5 kávéskanál fokhagymapor
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
A quinoát készítsük el. Először öblítsük át, majd kétszeres mennyiségű vízben főzzük meg. Nagyjából 15-20 perc alatt fő el róla a víz, ekkor készült el. Ha főzés előtt kicsit megpirítjuk valamilyen zsiradékon, enyhén diós íze lesz.
Az édeskrumplikat hámozzuk meg és kockázzuk fel, viszonylag kis kockákat vágjunk. Tegyük a tepsire, és spricceljük vagy kenjük meg olívaolajjal, hogy mindenhol érje őket a zsiradék. Szórjunk rájuk sót, borsot és római köményt, jól forgassuk össze a fűszerekkel is. Süssük 20-22 percig, majd vegyük ki a sütőből, és hagyjuk kihűlni.
Egy nagyobb salátástálban keverjük össze a felkockázott avokádót, kígyóuborkát, az apróra vágott kelkáposztát, a főtt quinoát és az édeskrumplit.
Egy kisebb tálban keverjük ki az öntetet, majd öntsük a salátára, és óvatosan forgassuk össze. Azonnal fogyasszuk.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!