Tápláló quinoasaláta édeskrumplival: könnyű ebédként is megállja a helyét

édeskrumplis quinoa saláta cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Mindenképpen érdemes egy kicsit megpirítani az édeskrumplit, úgy lesz igazán komplex íze ennek a szuper egészséges salátának.

Nemcsak egészséges, hanem szemet gyönyörködtető is ez a színes saláta, amelyben tényleg minden tápanyag helyet kap. Igaz, hogy húsmentes, de a quinoa miatt a megfelelő fehérjebeviteled is biztosítva lesz.

Miért egyél quinoát? A quinoa nem gabona, hanem egy magas fehéje- és rosttartalmú mag alacsony szénhidráttartalommal. Ha még nem ismered, ezeken a recepteken keresztül barátkozhatsz meg vele. Nagyon egyszerű az elkészítése, egyedül arra kell figyelni, hogy mindenképpen át kell mosni főzés előtt, különben keserű lesz az íze.

Miután ebben a salátában viszonylag kevés a szénhidrát, így az édeskrumplitól lesz laktató. A batáta szuper saláta-alapanyag is, akár meleg salátát is készíthetsz belőle. Ebbe a szuper egészséges változatba is megsütve kerül bele, intenzív fűszerekkel készítve lesz igazán karakteres. Sokféle zöldséget kockázhatsz mellé, ez a recept csak egy opció, mehet hozzá akár kukorica és vörösbab is, akkor laktatóbb is lesz.

Zöldséges-édeskrumplis quinoasaláta

édeskrumplis quinoa saláta recept ok

Hozzávalók 4 adaghoz

Saláta:

  • 600 gramm édeskrumpli
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 kávéskanál
  • 0.5 kávéskanál bors
  • 0.5 kávéskanál római kömény
  • 120 gramm quinoa
  • 1 darab avokádó
  • 0.5 darab kígyóuborka
  • 0.5 fej kelkáposzta (kicsi)

Öntet:

  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál lime- vagy citromlé
  • 0.5 kávéskanál
  • 0.5 kávéskanál füstölt pirospaprika
  • ízlés szerint bors
  • 0.5 kávéskanál fokhagymapor
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral. 

A quinoát készítsük el. Először öblítsük át, majd kétszeres mennyiségű vízben főzzük meg. Nagyjából 15-20 perc alatt fő el róla a víz, ekkor készült el. Ha főzés előtt kicsit megpirítjuk valamilyen zsiradékon, enyhén diós íze lesz. 

Az édeskrumplikat hámozzuk meg és kockázzuk fel, viszonylag kis kockákat vágjunk. Tegyük a tepsire, és spricceljük vagy kenjük meg olívaolajjal, hogy mindenhol érje őket a zsiradék. Szórjunk rájuk sót, borsot és római köményt, jól forgassuk össze a fűszerekkel is. Süssük 20-22 percig, majd vegyük ki a sütőből, és hagyjuk kihűlni. 

Egy nagyobb salátástálban keverjük össze a felkockázott avokádót, kígyóuborkát, az apróra vágott kelkáposztát, a főtt quinoát és az édeskrumplit. 

Egy kisebb tálban keverjük ki az öntetet, majd öntsük a salátára, és óvatosan forgassuk össze. Azonnal fogyasszuk. 

Fotó: Getty Images

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Ezt is szeretjük