Laktató, fűszeres falafelgolyók – Könnyű nyári vacsora kevés kalóriával
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A csicseriborsóból készült zöldségfasírtot először Egyiptomban készítették, ahol ma is nagyon kedvelt fogásnak számít.
A falafel Izrael egyik nemzeti étele, amit böjt idején előszeretettel fogyasztanak, de nem csak a Közel-Keleten rajonganak az ízletes zöldséggolyókért, napjainkban is népszerű street food, a vegetáriánusok körében is nagyon kedvelt pitával és fűszeres mártogatóssal fogyasztva.
A zöldségfasírt csicseriborsóból készül, de kerülhet mellé sárgaborsó és lóbab is, fűszerek közül pedig a római kömény és a koriander használata kötelező. Természetesen a megszokott hagyományos receptek mellett rengeteg új változattal lehet találkozni - érdemes kísérletezni, mi kerüljön a csicseriborsó mellé, például cukkinivel és brokkolival készítve nagyon finom és egészséges lesz. Attól pedig egyáltalán nem kell tartani, hogy száraz lesz a fasírt, a brokkoli és a cukkini együtt puhul olaj és vaj keverékén, csak utána adjuk a csicserihez, így készítve sokkal szaftosabb lesz a zöldséges golyó.
A csicseriborsóval, ha konzervvel dolgozunk, nem lesz sok gondunk, száraz csicseri esetében legalább egy éjszakára áztassuk be a szemeket.
Zöldséges falafelgolyók
Hozzávalók 4 személyre
- 20 dekagramm brokkoli
- 20 dekagramm cukkini
- 40 dekagramm csicseriborsó (konzerv)
- 1 darab tojás
- 2 gerezd fokhagyma
- 4 evőkanál zsemlemorzsa
- 1 nagy csipet római kömény
- 1 nagy csipet őrölt koriander
- 10 dekagramm sajt
- 1 csokor petrezselyem
- só és bors ízlés szerint
- 1 evőkanál olaj
- 5 dekagramm vaj
- olaj a sütéshez
Elkészítés:
Az 1 evőkanál olajat és az 5 dekagramm vajat felforrósítjuk, rádobjuk a feldarabolt brokkolit és a reszelt cukkinit, megpároljuk a zöldségeket, majd a csicseriborsóval, tojással, fokhagymával, zsemlemorzsával, reszelt sajttal, apróra vágott petrezselyemmel és fűszerekkel leturmixoljuk.
A masszából tetszőleges méretű gombócokat gyúrunk, amiket forró olajban aranybarnára sütünk.
Fotó: Getty Images