Gazdag, zöldséges lasagne: vastag, nyúlós sajtréteg borítja

16
Nyomtatás
zoldseges-lasagne-recept
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ebből az ínyenc, paradicsomszósszal gazdagított, zöldséges lasagnéból senkinek nem hiányzik a hús.

Az olaszok kedvenc tésztája, a lasagne számtalan variációban kerülhet az asztalra. A klasszikus bolognais és a spenótos a legnépszerűbbek, de ha könnyebb, mégis laktató fogásra vágysz, a zöldséges változat a tökéletes választás.

Ez a gazdag, ízekben bővelkedő étel nemcsak finom, de tele van friss, szezonális zöldségekkel, melyeket selymes besamel és vastag, nyúlós sajtréteg dob fel. A sok friss zöldség nemcsak vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, de színesebbé és változatosabbá is teszi az ételt. Ráadásul a vegetáriánus étrendet követők számára is remek alternatíva. 

A legjobb, ha a tetejére többféle sajtot teszel. A mozzarella a nyúlós textúráért, a parmezán az intenzív ízért felel.

Zöldséges lasagne

zoldseges-lasagne-receptje

Hozzávalók 4 személyre

A zöldséges réteghez:

  • 40 dkg kockázott paradicsom (konzerv)
  • 1 db cukkini
  • 2 közepes db sárgarépa
  • 1 db kaliforniai paprika
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál szárított oregánó
  • 1 teáskanál szárított bazsalikom
  • só és bors ízlés szerint

A besamelmártáshoz:

  • 5 dl tej
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg liszt
  • 1 csipet szerecsendió
  • só és bors ízlés szerint

A lasagne összeállításához:

  • 30 dkg lasagnetészta
  • 20 dkg mozzarella
  • 10 dkg parmezán
  • friss bazsalikom a díszítéshez
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük fel az olívaolajat egy lábosban. Adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát, majd dinszteljük üvegesre.

Dobjuk hozzá a karikákra vágott sárgarépát, a cukkinit és kaliforniai paprikát. Pirítsuk a zöldségeket 5-7 percig, amíg megpuhulnak. Keverjük hozzá a konzervparadicsomot, és ízesítsük oregánóval, bazsalikommal, sóval és borssal.

Főzzük pár percig, majd húzzuk le a tűzről. 

A besamelhez olvasszuk meg a vajat egy közepes lábosban. Szórjuk bele a lisztet, és pirítsuk 1-2 percig, amíg világosbarna színt kap. Részletekben öntsük hozzá a tejet, közben kevergessük, hogy ne legyen csomós. Főzzük  5-7 percig, amíg besűrűsödik. Ízesítsük sóval, borssal és egy csipet szerecsendióval. 

Rakjunk le egy réteg tésztát egy nagyobb tepsibe, majd arra kanalazzunk zöldséges, paradicsomos keveréket. Folytassuk tovább a rétegezést. A tetejére tészta kerüljön, majd öntsük rá a besamelt, és szórjuk meg a kétféle sajttal. 

Toljuk forró sütőbe, és 180 fokon süssük 25-30 percig. Amikor a teteje szép piros, vegyük ki a sütőből. Hagyjuk hűlni 10 percig, mielőtt felszeleteljük.

Tálaljuk friss bazsalikommal díszítve.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon