Így lesz a legfinomabb az olaszok kedvence, a lasagne: 4 tipp a mennyei végeredményért
A lasagne az olasz konyha egyik legnagyobb kedvence, amely akkor a legfinomabb, ha a tésztarétegek közt bőségesen terül el a szaftos töltelék.
Az olaszok kedvenc tésztája, a lasagne számtalan variációban kerülhet az asztalra. A klasszikus bolognais és a spenótos a legnépszerűbbek, de ha könnyebb, mégis laktató fogásra vágysz, a zöldséges változat a tökéletes választás.
Ez a gazdag, ízekben bővelkedő étel nemcsak finom, de tele van friss, szezonális zöldségekkel, melyeket selymes besamel és vastag, nyúlós sajtréteg dob fel. A sok friss zöldség nemcsak vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, de színesebbé és változatosabbá is teszi az ételt. Ráadásul a vegetáriánus étrendet követők számára is remek alternatíva.
A legjobb, ha a tetejére többféle sajtot teszel. A mozzarella a nyúlós textúráért, a parmezán az intenzív ízért felel.
Melegítsük fel az olívaolajat egy lábosban. Adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát, majd dinszteljük üvegesre.
Dobjuk hozzá a karikákra vágott sárgarépát, a cukkinit és kaliforniai paprikát. Pirítsuk a zöldségeket 5-7 percig, amíg megpuhulnak. Keverjük hozzá a konzervparadicsomot, és ízesítsük oregánóval, bazsalikommal, sóval és borssal.
Főzzük pár percig, majd húzzuk le a tűzről.
A besamelhez olvasszuk meg a vajat egy közepes lábosban. Szórjuk bele a lisztet, és pirítsuk 1-2 percig, amíg világosbarna színt kap. Részletekben öntsük hozzá a tejet, közben kevergessük, hogy ne legyen csomós. Főzzük 5-7 percig, amíg besűrűsödik. Ízesítsük sóval, borssal és egy csipet szerecsendióval.
Rakjunk le egy réteg tésztát egy nagyobb tepsibe, majd arra kanalazzunk zöldséges, paradicsomos keveréket. Folytassuk tovább a rétegezést. A tetejére tészta kerüljön, majd öntsük rá a besamelt, és szórjuk meg a kétféle sajttal.
Toljuk forró sütőbe, és 180 fokon süssük 25-30 percig. Amikor a teteje szép piros, vegyük ki a sütőből. Hagyjuk hűlni 10 percig, mielőtt felszeleteljük.
Tálaljuk friss bazsalikommal díszítve.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu