9 zöldség és gyümölcs, amit tilos hűtőben tárolni: az ízük és az állaguk is megváltozhat
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A hűtő az élelmiszerek frissen tartását szolgálja, vannak azonban olyan zöldségek, melyeknek kifejezetten rosszat tesz a frizsiderben való tárolás.
Bevásárlás után fontos, hogy megfelelően tárold a beszerzett élelmiszereket: a zöldségekre és gyümölcsökre ez különösen igaz, mert könnyen megromolhatnak, hamar fonnyadásnak indulhatnak, sőt, a vitamintartalmuk is csökkenhet.
Tejtermékek esetében evidens a hűtő, de mi a helyzet a friss zöldségekkel és gyümölcsökkel? Hol érdemes az avokádót vagy a paradicsomot tárolni?
Paradicsom
A paradicsom akkor a legkívánatosabb, ha kívülről feszes, belül pedig lédús. A frissen tartás érdekében sokan a hűtőben keresnek helyet a gömbölyded finomságnak, pedig ezzel igazából bűntényt követnek el a paradicsom ellen. Mivel szereti a meleget, akkor teszed vele a legjobbat, ha szobahőmérsékleten tárolod, a konyhapulton, jól szellőző kosárban, ami kifejezetten zöldségeknek és gyümölcsöknek lett kitalálva.
Paprika
Színben és ízben is rengetegfélét találni, de a tárolása megosztja az embereket. Csakúgy, mint a paradicsomnál, a paprikát is szinte mindenki a hűtőben tartja, pedig ez a zöldség sem szereti a nagy hideget, nyugodtan bánj vele a paradicsomhoz hasonlóan. Ha mégis a hűtő mellett döntesz, akkor a frizsider alsó, zöldségtároló rekeszében helyezd el.
Hagyma és fokhagyma
Lehet vörös vagy lila, a hagymákat tilos hűtőben tárolni. A hideg hatására a zöldség megpuhul, bevizesedik, veszít a zamatából, plusz még kellemetlen szagot is hagy maga után. A hagymaféléket tárold spájzban.
Krumpli
A kamra kötelező eleme a burgonya, héjastól vétek hűtőbe helyezni. Ha azonban megpucolod, és másnapra szeretnéd előkészíteni a főzéshez, akkor bő, hideg vízbe téve rakd a hűtőszekrénybe.
Répa
Fehér- és sárgarépával is érdemes feltankolni a kamrát, hisz rengeteg finomság készülhet a zöldségből. Tárolás szempontjából jó választás a kamra vagy a hűtő zöldségtartó része. Arra azonban ügyelj, hogy ne legyen túl hideg a frizsider, ha már leengedésre szorul, a sokáig tárolt répa megfagyhat, ugyan felhasználható, de az íze már nem lesz az igazi.
Sütőtök
A téli szezon kedvenc zöldségének vastag a héja, ezért felesleges hűtőben tárolnod, ideális számára a kamra. Ha azonban megpucolod, és még fel is darabolod, akkor légmentesen záródó dobozban tedd el hidegre, de akár le is fagyaszthatod.
Uborka
A kígyóuborka tárolása sokszor vitatéma, hisz a leggyakrabban hűtőbe kerül, ám ez teljesen felesleges, mivel szobahőmérsékleten vagy kamrában is lehet tartani. A hűtő ellen szól, hogy a hideg hatására az uborka veszít a színéből és a zamatából is.
Avokádó
A rendkívül egészséges avokádót éretlenül szokás megvásárolni, épp ezért tárold szobahőmérsékleten, hogy legyen ideje megérni. Ha azonban rád maradt egy félbevágott avokádó, akkor hűtőben a helye légmentesen becsomagolva.
Banán
A banánt a hosszabb életben tartása érdekében tilos hűtőben tárolni, mivel hamar barnulásnak indul, és a zamata is megváltozik, nem a jó értelemben. Egyesek szerint azonban van rá módszer, ha hűtőbe helyeznéd a banánt. A javaslatuk szerint egyesével, folpackba csomagolva tedd el, mert így az érési folyamatot lelassíthatod - igaz, ez nem épp környezetbarát módszer.
Fotók: Getty Images