Így pucold a gyömbért kanállal: 1 perces pazarlásmentes trükköt mutatunk
Cikkek
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Krémes, fahéjas sütőtöklekvár: szinte semmi munkával készül
Ropogós
5 perces mézes-mustáros öntet: salátákhoz tökéletes
Mézzel és fahéjjal sült birsalma: krémes lesz a sütőben
Készítsd el a britek híres Yorkshire pudingját: alig valamiből készül
Rumos-gesztenyés palacsinta: a selymes krém mindent visz
Héjában sült tepsis krumpli: sajt pirul a tetejére
Ahhoz, hogy az értékes gyömbérből minél nagyobb mennyiséget felhasználhass, hoztunk egy szuper hatékony és egyszerű trükköt a pucolásához.
A gyömbért megéri gyakran és nagy mennyiségben fogyasztani, hiszen amellett, hogy egzotikus ízekkel gazdagítja a vele készült ételt, a szervezetünkkel is csodákat művel.
Szuperélelmiszer státuszát nem véletlenül érdemelte ki, hiszen nincsen párja az immunerősítésben – főleg, ha nyersen, ebben a mézes-citromos keverék formájában fogyasztod. Baktériumölő hatása mellett segít az emésztésben, puffadáscsökkentő és hányingercsillapító tulajdonsága is van, rendszeres fogyasztása mellett a vércukorszintet is képes szabályozni. És ha mindez még nem győzött meg arról, hogy beépítsd az étrendedbe, akkor a következők biztosan meg fognak: nagy mennyiségben tartalmaz olyan létfontosságú vitaminokat és ásványi anyagokat, mint az A-, C- és E-vitamin, valamint magnézium, kálium, foszfor, vas és cink.
Kétségtelen tehát – számomra legalábbis biztosan –, hogy érdemes naponta fogyasztani. Ahhoz azonban, hogy minél nagyobb mennyiséget kinyerj egy adott gyömbérgyökérből, egyáltalán nem mindegy, hogy hogyan pucolod meg.
Miért ne késsel?
Jogosan merülhet fel benned a kérdés, hogy miért nem jó a bevált, késsel történő hámozás? Igaz, hogy a legtöbb zöldség és növény pucolásához hámozókést használunk, mert ez a bevált és kézenfekvő megoldás. Azoknál a növényeknél azonban, amelyek héja papírvékony, ezzel a módszerrel rengeteg gyümölcs- vagy zöldséghús kárba mehet. Így van ez a gyömbérrel is, de hasonló a helyzet az újkrumplival vagy akár a sárgarépával is. Amíg azonban a viszonylag sima felszíne miatt az utóbbi kettőnél egy alaposabb dörzsölés is elegendő, a gyömbér a göcsörtös formája miatt sokkal macerásabb.
A kanál az igazi
A gyömbérpucolásban a kávéskanál lesz a legjobb barátod. Nemcsak egy biztonságos eszköz, de sokkal tisztábban is dolgozhatsz vele, mint egy késsel. Ahhoz azonban, hogy ez a módszer igazán hatékony legyen, friss és lédús gyömbért válassz, mivel a már megereszkedett, kiszáradt darabokon nem fog működni.
A művelet előtt – ahogy minden más esetben is – alaposan mosd meg a gyökeret, majd a kanál legélesebb részével kezdd el a kapargatást. Erőteljes mozdulatokat alkalmazz, és hosszanti irányban haladj. Ha a gyömbér nagyon göcsörtös és több részen szerteágazik, akkor előbb vagdosd kisebb szegmensekre, hogy minél egyenletesebb felületű darabokkal dolgozhass.
Ha pedig a leírás alapján nehéz elképzelned a folyamatot, akkor itt van segítségként Jamie Oliver 1 perces videója, amelyben bemutatja a trükköt.
Ahogy Jamie is javasolja, a vaskosabbra sikerült gyömbérhéjaknak sem kell feltétlenül a kukában végezniük: főzz belőlük melengető gyömbérteát.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors