Így pucold a gyömbért kanállal: 1 perces pazarlásmentes trükköt mutatunk

Gyomber-pucolasa-kanallal-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ahhoz, hogy az értékes gyömbérből minél nagyobb mennyiséget felhasználhass, hoztunk egy szuper hatékony és egyszerű trükköt a pucolásához.

A gyömbért megéri gyakran és nagy mennyiségben fogyasztani, hiszen amellett, hogy egzotikus ízekkel gazdagítja a vele készült ételt, a szervezetünkkel is csodákat művel. 

Szuperélelmiszer státuszát nem véletlenül érdemelte ki, hiszen nincsen párja az immunerősítésben – főleg, ha nyersen, ebben a mézes-citromos keverék formájában fogyasztod. Baktériumölő hatása mellett segít az emésztésben, puffadáscsökkentő és hányingercsillapító tulajdonsága is van, rendszeres fogyasztása mellett a vércukorszintet is képes szabályozni. És ha mindez még nem győzött meg arról, hogy beépítsd az étrendedbe, akkor a következők biztosan meg fognak: nagy mennyiségben tartalmaz olyan létfontosságú vitaminokat és ásványi anyagokat, mint az A-, C- és E-vitamin, valamint magnézium, kálium, foszfor, vas és cink.

Kétségtelen tehát – számomra legalábbis biztosan –, hogy érdemes naponta fogyasztani. Ahhoz azonban, hogy minél nagyobb mennyiséget kinyerj egy adott gyömbérgyökérből, egyáltalán nem mindegy, hogy hogyan pucolod meg.

Gyomber-pucolasa-kanallal-1

Miért ne késsel?

Jogosan merülhet fel benned a kérdés, hogy miért nem jó a bevált, késsel történő hámozás? Igaz, hogy a legtöbb zöldség és növény pucolásához hámozókést használunk, mert ez a bevált és kézenfekvő megoldás. Azoknál a növényeknél azonban, amelyek héja papírvékony, ezzel a módszerrel rengeteg gyümölcs- vagy zöldséghús kárba mehet. Így van ez a gyömbérrel is, de hasonló a helyzet az újkrumplival vagy akár a sárgarépával is. Amíg azonban a viszonylag sima felszíne miatt az utóbbi kettőnél egy alaposabb dörzsölés is elegendő, a gyömbér a göcsörtös formája miatt sokkal macerásabb. 

A kanál az igazi

A gyömbérpucolásban a kávéskanál lesz a legjobb barátod. Nemcsak egy biztonságos eszköz, de sokkal tisztábban is dolgozhatsz vele, mint egy késsel. Ahhoz azonban, hogy ez a módszer igazán hatékony legyen, friss és lédús gyömbért válassz, mivel a már megereszkedett, kiszáradt darabokon nem fog működni.

Gyomber-pucolasa-kanallal

A művelet előtt – ahogy minden más esetben is – alaposan mosd meg a gyökeret, majd a kanál legélesebb részével kezdd el a kapargatást. Erőteljes mozdulatokat alkalmazz, és hosszanti irányban haladj. Ha a gyömbér nagyon göcsörtös és több részen szerteágazik, akkor előbb vagdosd kisebb szegmensekre, hogy minél egyenletesebb felületű darabokkal dolgozhass.

Ha pedig a leírás alapján nehéz elképzelned a folyamatot, akkor itt van segítségként Jamie Oliver 1 perces videója, amelyben bemutatja a trükköt.

Ahogy Jamie is javasolja, a vaskosabbra sikerült gyömbérhéjaknak sem kell feltétlenül a kukában végezniük: főzz belőlük melengető gyömbérteát.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon