![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Így pucold a gyömbért kanállal: 1 perces pazarlásmentes trükköt mutatunk
![Gyomber-pucolasa-kanallal-c](https://kep.index.hu/1/0/4746/47468/474685/47468503_3618815_648370a25c3602671f13f5ad52a3ad70_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Ahhoz, hogy az értékes gyömbérből minél nagyobb mennyiséget felhasználhass, hoztunk egy szuper hatékony és egyszerű trükköt a pucolásához.
A gyömbért megéri gyakran és nagy mennyiségben fogyasztani, hiszen amellett, hogy egzotikus ízekkel gazdagítja a vele készült ételt, a szervezetünkkel is csodákat művel.
Szuperélelmiszer státuszát nem véletlenül érdemelte ki, hiszen nincsen párja az immunerősítésben – főleg, ha nyersen, ebben a mézes-citromos keverék formájában fogyasztod. Baktériumölő hatása mellett segít az emésztésben, puffadáscsökkentő és hányingercsillapító tulajdonsága is van, rendszeres fogyasztása mellett a vércukorszintet is képes szabályozni. És ha mindez még nem győzött meg arról, hogy beépítsd az étrendedbe, akkor a következők biztosan meg fognak: nagy mennyiségben tartalmaz olyan létfontosságú vitaminokat és ásványi anyagokat, mint az A-, C- és E-vitamin, valamint magnézium, kálium, foszfor, vas és cink.
Kétségtelen tehát – számomra legalábbis biztosan –, hogy érdemes naponta fogyasztani. Ahhoz azonban, hogy minél nagyobb mennyiséget kinyerj egy adott gyömbérgyökérből, egyáltalán nem mindegy, hogy hogyan pucolod meg.
![Gyomber-pucolasa-kanallal-1](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4746/47468/474685/47468539_4ba6dc84c65513f8a9eba4e31f104394_wm.jpg)
Miért ne késsel?
Jogosan merülhet fel benned a kérdés, hogy miért nem jó a bevált, késsel történő hámozás? Igaz, hogy a legtöbb zöldség és növény pucolásához hámozókést használunk, mert ez a bevált és kézenfekvő megoldás. Azoknál a növényeknél azonban, amelyek héja papírvékony, ezzel a módszerrel rengeteg gyümölcs- vagy zöldséghús kárba mehet. Így van ez a gyömbérrel is, de hasonló a helyzet az újkrumplival vagy akár a sárgarépával is. Amíg azonban a viszonylag sima felszíne miatt az utóbbi kettőnél egy alaposabb dörzsölés is elegendő, a gyömbér a göcsörtös formája miatt sokkal macerásabb.
A kanál az igazi
A gyömbérpucolásban a kávéskanál lesz a legjobb barátod. Nemcsak egy biztonságos eszköz, de sokkal tisztábban is dolgozhatsz vele, mint egy késsel. Ahhoz azonban, hogy ez a módszer igazán hatékony legyen, friss és lédús gyömbért válassz, mivel a már megereszkedett, kiszáradt darabokon nem fog működni.
![Gyomber-pucolasa-kanallal](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4746/47468/474685/47468545_84a3b64b786fa3844d5fcd3e38a7b327_wm.jpg)
A művelet előtt – ahogy minden más esetben is – alaposan mosd meg a gyökeret, majd a kanál legélesebb részével kezdd el a kapargatást. Erőteljes mozdulatokat alkalmazz, és hosszanti irányban haladj. Ha a gyömbér nagyon göcsörtös és több részen szerteágazik, akkor előbb vagdosd kisebb szegmensekre, hogy minél egyenletesebb felületű darabokkal dolgozhass.
Ha pedig a leírás alapján nehéz elképzelned a folyamatot, akkor itt van segítségként Jamie Oliver 1 perces videója, amelyben bemutatja a trükköt.
Ahogy Jamie is javasolja, a vaskosabbra sikerült gyömbérhéjaknak sem kell feltétlenül a kukában végezniük: főzz belőlük melengető gyömbérteát.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors