Így készítsd a rostban gazdag bulgurt: azt is mutatjuk, hogy dobhatod fel
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A bulgur a közel-keleti és a török konyha nagy kedvence, melyből izgalmas köret és főétel is készíthető.
A bulgur külsőre a rizsre és a tarhonyára emlékeztet, ahogyan a felhasználása is, hisz kínálható köretként és szaftosabb raguk mellé, akár pörkölttel vagy lecsóval is. Sőt, még levesbetétként is kiváló.
A bulgur tört búza, amit előfőzés után szárítanak, majd összetörnek. A búzaszemek különböző méretben kaphatók, egészen apróra őrölt változatban is be lehet szerezni. Mivel teljes értékű gabona, nagyon egészséges: bővelkedik rostban, ásványi anyagokban és vitaminokban. A kalóriatartalma a rizzsel egyező, de a glikémiás indexe alacsonyabb, ezért diétába is beilleszthető.
Hogyan készítsük?
A megvásárolt bulgur csomagolásán mindig találni leírást arról, hogyan érdemes készíteni. Eszerint is eljárhatsz, de máshogy is érdemes kipróbálni, így kitapasztalhatod, melyik készítési mód nyeri el a tetszésedet.
Mi így csináljuk!
A rizshez hasonlóan a bulgurt is alaposan át kell mosni. A szemeket tedd szűrőbe, majd folyó víz alatt öblítsd át. Ezután sokan csak megfőzik, de száraz serpenyőben is érdemes átpirítani, hogy igazán pergős legyen.
A lepirult szemekkel ugyanúgy kell bánni, mintha rizzsel dolgoznál, vagyis dupla mennyiségű vízzel vagy alaplével öntsd fel. Ha 1 bögre bulgurt használsz, akkor 2 bögre víz (alaplé) kerüljön rá.
A bulgur főzése alacsony láng felett történjen, a fazék pedig legyen lefedve. A szemeket addig főzd, míg a vizet magába szívja, ez 15-25 percig is eltarthat.
Főzés nélkül
A kuszkuszhoz hasonlóan a bulgurt is elkészítheted főzés nélkül: ebben az esetben kétszeres mennyiségű forró vízzel öntsd le, adj hozzá ízesítőket, fedd le, majd hagyd állni, míg magába szívja a folyadékot és megpuhul. Így több ideig tart a folyamat, cserébe viszont nem kell a tűzhely mellett álldogálnod.
Ízesítés
A bulgur ízesítése sokféleképpen történhet. Ha lecsó vagy paradicsomos szósz mellé kínálnád, akkor só és bors bőven elég rá. Ha azonban egy szép színes salátát vagy zöldségekkel gazdagított egytálételt dobnál össze belőle, akkor a főzővízbe egészen különleges fűszereket is tehetsz: kerülhet bele sáfrány, amelytől a színe is szebb lesz, de római köménnyel, kardamommal vagy fahéjjal is különlegesebbé varázsolhatod.
Zöldségekkel és hússal is finom!
Az elkészült bulgurt összekeverheted párolt zöldségekkel, így remek köret vagy gazdag egytálétel. Húsos, szaftos ragukkal is mennyei, és saláta is kivitelezhető belőle, ilyen a tabulé. A bulgurt darált hússal is összekeverheted, az olyan klasszikus fogás, mint a töltött paprika is finom a búzaszemekből készítve.
Pirított, tojásos bulgur
Hozzávalók 4 személyre
- 200 gramm bulgur
- 100 gramm borsó (mirelit)
- 3 darab tojás
- 100 gramm brokkoli
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 darab répa
- 1 darab kaliforniai paprika
- 4 darab gomba
- 3 ek szójaszósz
- 4 ek olívaolaj
- ízlés szerint só
Elkészítés:
A bulgurt tegyük egy hőálló tálba. Forraljunk fel 400 ml vizet, majd öntsük a bulgurra. Fedjük le a tálat, hagyjuk állni a bulgurt 10 percig.
Közben készítsük elő a zöldségeket: a brokkolit szedjük egészen apró rózsákra, a répát pucoljuk meg, majd reszeljük le. A paprikát kockázzuk össze. A hagymákat hámozzuk meg, a vöröset vágjuk finomra, a fokhagymát reszeljük le. A gombát tisztítsuk meg, vágjuk szeletekre. A borsót mérjük ki.
Egy nagyobb serpenyőbe öntsünk egy kevés olajat, melegítsük fel. Adjunk hozzá minden zöldséget. Keverjünk mindent egybe, majd fedjük le a serpenyőt, hagyjuk a zöldségeket puhulni 5-8 percig. Ha nagyjából megpuhultak, de azért még roppanósak, húzzuk őket a serpenyő egyik felére. A tojásokat verjük fel, majd öntsük a serpenyő üresen maradt részébe, készítsünk belőle tojásrántottát.
Ha elkészült, adjuk a zöldségekhez és a tojáshoz a bulgurt a maradék olívaolajjal és a szójaszósszal együtt. Nagy lángon, kevergetve pirítsuk 3 percig. Kóstoljuk meg, ízlés szerint sózzuk.
Fotók: Getty Images