4 ötlet, és sokkal finomabb lesz a bundás kenyér: olaj nélkül is készülhet
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A szikkadt kenyér legjobb felhasználása, ha bundás kenyeret készítesz belőle, mely napindítónak is tökéletes, de vacsorára is elfogyaszthatod.
A legjobb dolog, ami a rád maradt zsemlével, kiflivel vagy kenyérrel történhet, ha tojásba mártva új életet lehelsz belé.
A bundás kenyér igazi retró étel, melyet öröm reggelire vagy vacsorára falatozni. Az egyszerű harapnivaló hagyományosan kenyérből készül, mely tojásba mártás után bő, forró olajban sül aranybarnára. A tojásos kenyér mellé kötelező egy bögre forró teát kínálni, ha pedig szeretnéd, mehet mellé zöldség, felvágott, vagy ketchupot is nyomhatsz a tetejére. Régen a bundás kenyér olcsó ételnek számított, ma már sajnos kevésbé, ennek ellenére vitathatatlan, hogy nagyon finom.
Mivel a receptek folyamatosan megújulnak, így az olyan egyszerű csodák is, mint a bundás kenyér, rengetegféle variációban kipróbálható. A seregnyi fenséges lehetőség közül mi most a kedvenceinket szedtük egy csokorba, rajtad áll, melyiket teszteled le.
Olaj nélkül is lehet
A bundás kenyér nem épp diétás, a sikere azonban töretlen. Ha csak azért nem rajongsz érte, mert olajban sül, akkor van egy jó hírünk, zsiradék hozzáadása nélkül is asztalra tudod varázsolni. A tojásba mártott pékárut helyezd tepsibe, és told 180 fokosra előmelegített sütőbe 15-20 percre. Ha szeretnéd, akkor a tepsi alját vékonyan vajjal vagy olajjal is lekenheted, félidőnél pedig megfordíthatod a tojásba mártott kenyeret.
A sütőben sült bundás kenyér lehet egyszerű vagy gazdagabb. A bőséges verzió rétegezve készül, a kenyerek közt sonka és tojás bújik meg, ezek teszik még finomabbá és laktatóbbá a kedvelt étket. A töltött bundás kenyeret serpenyőben, minimális olajon is megsütheted.
Muffinsütőben próbáltad már?
Nagyon egyszerű és mutatós lehetőség, mely még a csomagolást is jól bírja, hidegen is nagyon finom. A muffinsütőben készült finomság remekül elfér az uzsonnásdobozban, a gyerekek örömmel falatozzák majd.
Az elkészítése roppant egyszerű. A szikkadt pékárut kockázd tálba, adj hozzá tojást, fűszereket, vagy bármi mást, amiről úgy gondolod, megfér a kenyér mellett. A muffinsütőt béleld ki papírral, adagold bele a tojásos keveréket, majd told 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 15-20 perc alatt süsd aranybarnára.
Dobd fel a tojásos bundát
A bundás kenyér sokkal finomabb, ha a tojásba pluszízesítőket keversz. Ne állj meg az alap só és bors párosnál, hangsúlyozd az ízeket friss fűszernövényekkel. Ilyen a metélőhagyma, kapor, petrezselyem, rozmaring, vagy szezonjában a medvehagyma. Ha szereted a csípős ízeket, akkor chilipehely vagy apróra kockázott jalapeño paprika is elfér a tojásban.
Hogy minél színesebb és ízletesebb legyen, dobd fel a tojást apróra kockázott tévépaprikával, hegyes erőssel, kápiával, paradicsommal és lila hagymával. A húsimádók apróra kockázott sonkát, virslit vagy kolbászt is keverhetnek a tojáshoz. A sajt kedvelői pedig parmezánnal dúsíthatják.
Édes is lehet
A francia bundás kenyér kalácsból készül, de kenyérrel is működik a recept. A lényeg, hogy só helyett édes ízek kerülnek a tojás mellé, lehet az fahéj vagy vanília. A pékáru vajon pirul, tálalásnál pedig porcukor, gyümölcsök, tejszínhab vagy juharszirup kerülhet mellé.
Fotók: Getty Images, Botos Claudia/Sóbors, Szász Eszter