Villámgyors egytepsis ételek: mennyei vacsorák kevés macerával

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nincs új gasztronómiai felfedezés, maximum visszatérő divathullámok. Már anyáink is sütöttek oldalast hagymával és krumplival, és körülbelül erről van szó most is, mikor minden második gasztromagazinon egytepsis vacsorákról olvasunk.

Azért érdemes mégis beszélni róluk, mert elképesztően praktikusak, és nem csak vacsorára. A dolog lényege a következő: egyetlen nagy sütőlapon sül meg minden, amit az étkezéshez szánunk, a húsoktól a zöldségekig, vagy vega verziók esetében a keményebb zöldségektől a lágyabbakig. Nincs sok felesleges serpenyő és fazék, amit mosogatni kéne, nem kell egyszerre több dologra figyelni - igazi fáradt, elfoglalt, neadjisten lustáknak való konstrukció.

Egymás vállát vetve

Nagy előnyük ezeknek az ételeknek, hogy az egyes elemeknek sokkal összetettebb ízviláguk lesz, mintha külön készülnének el. Az alapanyagok sülés közben átadják egymásnak ízeiket és nedveiket, zsírjaikat, a zöldség kicsit ízesebb lesz a húsból kisülő szafttól, a hús pedig érdekesebb lesz a zöldség levétől. 

Kreativitás

Érdemes elengedni a fantáziánkat, minden jó lehet mindennel, ami otthon van. Bár a túlcsicsázott, agyonzsúfolt tepsi sem jó, csak bizonyos, ízléses keretek között, a lényeg, hogy sokféle állag és íz találkozzon.

traybake

Időzítés

Az egytepsis ételeknél a legfontosabb az időzítés. Bár nagyon csábító az a gondolat, hogy mindent egyszerre a sütőbe teszünk és kivárjuk, mi sül ki a dologból - szó szerint -, de lehet, hogy a lila hagyma szenes lesz, mire a hús megpuhul. A legjobb, ha sorrendben készítjük ki az alapanyagokat: először kerüljön a tepsire a hús vagy a legkeményebb zöldség, majd ha már majdnem megsült, utána, a sütési idő szerint csökkenő sorrendben, következzenek az alapanyagok szépen, egymás után. Például: csirkecomb, gyökérzöldségek, lágyabb zöldségek (cukkini, paprika, paradicsom, hagyma) és végül a kiegészítők (zöldek, sajtok, magok, szószok).

Ötletek

Néhány alapverzió kiindulási pontnak: 

  • Főtt csicseriborsó, répa, édesburgonya, sütőtök, a végén feta és friss spenót
  • Csirkecomb, krumpli/csicsóka/paszternák, narancs, rukkola
  • Csirkemell, passzírozott paradicsom, kaliforniai paprika, olajbogyó
  • Főtt tészta, spenót, ricotta, sajt.
Ezt is szeretjük