
Tényleg ki kell vágni a fokhagyma közepéből a csírát?
Cikkek


Ízletes zöldséggolyó házilag: sütőben pirul aranybarnára

Habkönnyű túrófánk egyszerűen: magától megfordul sütés közben
Ropogós

Sütőben sült, paradicsomos tészta: semmit nem kell előfőzni

Krémesre sült sütőtök lencsével töltve: tartalmas fogás a hideg napokra

Narancsos süti kevert tésztából: több nap után is puha

Rusztikus krumplis lepény reggelire: minimalista olasz fogás

Ropogós csirkefalatok chipsbundában: fél órán belül, air fryerben készül
Lassan itt a tavasz, és a tavalyi fokhagymák már elöregedtek. Bár még mindig fel lehet őket használni, sokan gondolják úgy, hogy érdemes az öregebb fokhagymagerezdek közepében található csírát kivágni. Miért, és vajon tényleg igazuk van?
Akik a csíra eltávolítása mellett teszik le a voksukat, azzal érvelnek, hogy a hagyma közepében keletkező kis zöld nyúlvány keserű. Létezik azonban egy teljesen logikus ellenvélemény, ami szerint - mivel a fokhagyma éppen új életet, új fokhagymát igyekszik létrehozni - a csíra éppenhogy nem keserű, hanem édes.
Egyik kedvenc gasztrobloggerem, egy Párizsban élő amerikai, David Lebovitz fogta magát, és kikísérletezte, vajon valóban érdemes-e eltávolítani a csírát a fokhagymából. Először nyersen próbálta ki a dolgot, és arra jutott, hogy a csírával együtt felhasznált fokhagyma sokkal csípősebb és erősebb volt. A különbséget nagyon markánsnak találta.

Érdekes módon, a hőkezelés után már nem volt észlelhető ekkora különbség a csírás és a csírátlanított fokhagyma íze között, vagy ha mégis, az elenyészőnek bizonyult.
Ez már csak azért is nagyon örömteli hír, mert ha legközelebb csirkét sütök negyven gerezd fokhagymával, biztosan megőrülnék, mire mindből kivágnám a zöld csírát. Nyersen meg amúgy is sokkal kevesebbet használja az ember, nem számít sokat az a plusz egy-két mozdulat.
Ha nem hiszitek, próbáljátok ki ti is otthon, és osszátok meg velünk a tapasztalataitokat.
Fotó: Ács Bori/Só&Bors