Tényleg ki kell vágni a fokhagyma közepéből a csírát?

Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Lassan itt a tavasz, és a tavalyi fokhagymák már elöregedtek. Bár még mindig fel lehet őket használni, sokan gondolják úgy, hogy érdemes az öregebb fokhagymagerezdek közepében található csírát kivágni. Miért, és vajon tényleg igazuk van?

Akik a csíra eltávolítása mellett teszik le a voksukat, azzal érvelnek, hogy a hagyma közepében keletkező kis zöld nyúlvány keserű. Létezik azonban egy teljesen logikus ellenvélemény, ami szerint - mivel a fokhagyma éppen új életet, új fokhagymát igyekszik létrehozni - a csíra éppenhogy nem keserű, hanem édes.

Egyik kedvenc gasztrobloggerem, egy Párizsban élő amerikai, David Lebovitz fogta magát, és kikísérletezte, vajon valóban érdemes-e eltávolítani a csírát a fokhagymából. Először nyersen próbálta ki a dolgot, és arra jutott, hogy a csírával együtt felhasznált fokhagyma sokkal csípősebb és erősebb volt. A különbséget nagyon markánsnak találta.

fokhagymacsi ra

Érdekes módon, a hőkezelés után már nem volt észlelhető ekkora különbség a csírás és a csírátlanított fokhagyma íze között, vagy ha mégis, az elenyészőnek bizonyult. 

Ez már csak azért is nagyon örömteli hír, mert ha legközelebb csirkét sütök negyven gerezd fokhagymával, biztosan megőrülnék, mire mindből kivágnám a zöld csírát. Nyersen meg amúgy is sokkal kevesebbet használja az ember, nem számít sokat az a plusz egy-két mozdulat. 

Ha nem hiszitek, próbáljátok ki ti is otthon, és osszátok meg velünk a tapasztalataitokat.

Fotó: Ács Bori/Só&Bors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon