Így magozd ki a gránátalmát, ha nem szeretnél rózsaszínű körömágyakat

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Szerencsére már minden nagyobb hipermarketben lehet kapni gránátalmát, és nem is olyan megfizethetetlenül drága. Talán az egyetlen hátránya, hogy macerás megpucolni: most viszont megmutatjuk, hogyan a legegyszerűbb kinyerni a héj alól a lédús magokat.

Savanykás-édes íze egy szinte alig érezhető fanyar keserűségtől igazán különleges, emellett nagyon egészséges. Erősíti az immunrendszert, öli a vírusokat, javítja a vérkeringést és tele van antioxidánsokkal is.

Talán a látványa a legjobb része: elképesztően gyönyörű felbontani a belül csupa pirosas-rózsaszínű magból álló gyümölcsöt. Ha azonban körömmel állok neki, akkor a ruhám, az arcom, a fal, a csempe: minden rózsaszínű pöttyös lesz, a körömágyaim pedig előbb bordó, majd másnapra barnás színt fognak ölteni. Van azonban egy egyszerűbb módszer, így csinálja Nigella és Martha Stewart is.

Kiváló feszültséglevezető

Felhúzott a főnök? Kiborítóak a gyerekek? Csak előkapom a fakanalat és a gyümölcsön vezetem le a felgyülemlett feszültséget.

A kanálon túl szükség lesz még egy nagy tálra is, hogy a magok meg ne szökjenek. A gránátalmát egy nagy, éles késsel  körbevágom úgy, hogy nem engedem a kés élét a magok közé szaladni, éppen csak a héját metszem be.

dsc 1902 1

A kést leteszem, és egy határozott mozdulattal kettétöröm a gyümölcsöt, így egyetlen mag sem vész kárba. Megfogom az egyik felét, magokkal lefelé fordítom, és a kanállal határozottan ütni kezdem. Felülről és oldalról is erős csapásokat kell mérni az almára, így fognak szép sorban kihullani belőle a szemek.  

dsc 1911 1

Az így kinyert magok mehetnek gyümölcssalátába, joghurtba, desszertekre, de sós közel-keleti köretekhez, bulgurhoz, padlizsánhoz is nagyon jól passzol, lezárt dobozban, a hűtőben napokig eláll, nassolnivalónak magában sem megvetendő.

Fotók: Ács Bori/Só&Bors

Ezt is szeretjük