![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Így magozd ki a gránátalmát, ha nem szeretnél rózsaszínű körömágyakat
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Szerencsére már minden nagyobb hipermarketben lehet kapni gránátalmát, és nem is olyan megfizethetetlenül drága. Talán az egyetlen hátránya, hogy macerás megpucolni: most viszont megmutatjuk, hogyan a legegyszerűbb kinyerni a héj alól a lédús magokat.
Savanykás-édes íze egy szinte alig érezhető fanyar keserűségtől igazán különleges, emellett nagyon egészséges. Erősíti az immunrendszert, öli a vírusokat, javítja a vérkeringést és tele van antioxidánsokkal is.
Talán a látványa a legjobb része: elképesztően gyönyörű felbontani a belül csupa pirosas-rózsaszínű magból álló gyümölcsöt. Ha azonban körömmel állok neki, akkor a ruhám, az arcom, a fal, a csempe: minden rózsaszínű pöttyös lesz, a körömágyaim pedig előbb bordó, majd másnapra barnás színt fognak ölteni. Van azonban egy egyszerűbb módszer, így csinálja Nigella és Martha Stewart is.
Kiváló feszültséglevezető
Felhúzott a főnök? Kiborítóak a gyerekek? Csak előkapom a fakanalat és a gyümölcsön vezetem le a felgyülemlett feszültséget.
A kanálon túl szükség lesz még egy nagy tálra is, hogy a magok meg ne szökjenek. A gránátalmát egy nagy, éles késsel körbevágom úgy, hogy nem engedem a kés élét a magok közé szaladni, éppen csak a héját metszem be.
![dsc 1902 1](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2908/29088/290884/29088425_157a446b2006f5c830e86a2be1529503_wm.jpg)
A kést leteszem, és egy határozott mozdulattal kettétöröm a gyümölcsöt, így egyetlen mag sem vész kárba. Megfogom az egyik felét, magokkal lefelé fordítom, és a kanállal határozottan ütni kezdem. Felülről és oldalról is erős csapásokat kell mérni az almára, így fognak szép sorban kihullani belőle a szemek.
![dsc 1911 1](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2908/29088/290884/29088429_4aad92e1bc53322965d8e3884a40d7bf_wm.jpg)
Az így kinyert magok mehetnek gyümölcssalátába, joghurtba, desszertekre, de sós közel-keleti köretekhez, bulgurhoz, padlizsánhoz is nagyon jól passzol, lezárt dobozban, a hűtőben napokig eláll, nassolnivalónak magában sem megvetendő.
Fotók: Ács Bori/Só&Bors