5 meglepő dolog, ami csodás lesz grillezve - A húson túl

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az egész úgy kezdődött, ahogyan egy sima grillezés szokott: mit tegyünk még a rácsra a csirkén túl, ami jó is lesz, amit a vegák is meg tudnak enni, és ami kicsit új, kicsit más, mint a megszokott, de azért nem teljesen értelmetlen.

Abból az alapelvből indultunk ki, hogy a füst csodálatos ízfokozó, és hogy a tűz és a parázs tényleg mindennek plusz ízt és gyakran olyan állagot ad, amit más konyhai eljárás soha. Bevásárláskor ezért olyan alapanyagokat gyűjtöttem össze, amikről tudtam, hogy jók lesznek, mert ettem már vagy próbáltam már őket tűzön elkészítve. 

Ha azonban az ember elindul ezen az úton, nagyon nehéz megállni, a kerti buli hangulatának fokozódása közben nemcsak a tervezett zöldségek és gyümölcsök kerültek a parázs fölé, hanem szinte minden ehető dolog az asztalról a pattogatott kukoricától kezdve egészen a pillecukorig. Így aztán elég komoly tapasztalatokat szereztünk arról, mit érdemes grillezni és mik azok, amiknek nincs igazán értelme és helye a füstön. 

grillbuli 1

Barack és a többi gyümölcs

Az őszi- és a kopaszbarack nagyon nagyot ütött grillezve. Különösen jó hír, hogy erre a célra kifejezetten azok a példányok bizonyulnak a legjobbnak, amik evésre túlzottan kemények, és amelyeknél érezhetően arra is kevés az esély, hogy egyhamar megpuhuljanak. A barackon felbuzdulva a gyerekek banánt is grilleztek, héjastul, ami elsöprő sikert aratott. Végül még egy alma is a tűz fölé került egészben, és bár én amúgy is nagy rajongója vagyok a sült almának, ez még annál is jobb lett. 

Kukorica

A legnagyobb sikere egyértelműen a kukoricának volt, amit úgy, ahogy van, héjastul tettünk a rácsra, és nem is kellett neki túl sok idő ahhoz, hogy megpuhuljon, megpiruljon és extra erősen édes ízt kapjon. Annyi a dologban a nehéz, hogy saccra kell belőni az elkészítési időt, de mivel néhány cső kiszáradt valamelyest, ha negyed órát fenn volt, a tíz perc körüli időtartam lehet az ideális - bár ez persze a kukorica frissességétől is függhet.

grillbuli 1 3

Paradicsom

Ugyanaz a helyzet vele, mint a barackkal: alapesetben az érett, finom paradicsomot kár megsütni, ha viszont lyukra futunk és kemény példányokat szerzünk be véletlenül, akkor nincs jobb döntés, mint meggrillezni a többi zöldséggel együtt. 

Tojás

Épp az utóbbi hetekben ment egy kört a neten a szmókerbe tett tojásról szóló videó, így kézenfekvő volt, hogy ezt is muszáj kipróbálnunk. A tojások tíz perc alatt érték el a képen látható készültségi szintet, és ahogyan az lenni szokott, erősen megoszlónak bizonyultak a róla alkotott vélemények. Volt, aki szerint teljesen ugyanolyan lett, mint egy átlagos főtt tojás, más viszont határozottan új élményként aposztrofálta a grilltojás ízét és állagát is. 

grillbuli 1 1

Saláta, gomba, cukkini

A grillezett egész fej salátáról már korábban is áradoztunk, és nyilvánvalóan még sokkal jobb lett valódi tűzön, de a gomba, a cukkini is annál finomabb, minél nagyobb darabban kerül a tűz fölé. A padlizsánról már rég tudjuk, hogy így van, ahogy a paprikáról is, szóval úgy néz ki, ez a zöldségek tekintetében általános szabály: nem kell szeletelni. 

Ha még idén nem grilleztetek, feltétlenül adjatok egy esélyt a felsoroltaknak, ha pedig igen, meséljétek el nekünk kommentben, mi sikerült a legjobban!

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük