![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Ne csak tiramisuhoz használj mascarponét: salátaöntet és húspác is lehet
![mcover](https://kep.index.hu/1/0/4405/44055/440551/44055194_3361574_c97c927221d719e66e17d942e83827f8_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A magas zsírtartalmú sajt nélkül elképzelhetetlen a tiramisu, de nem csak desszertekben lehet kipróbálni, légy merész és fedezd fel a mascarponét.
Az olasz sütemény, a tiramisu hódításával az egyik nélkülözhetetlen hozzávaló, a mascarpone is nagyobb figyelmet kapott. A semleges zamatú, lágy sajt teszi ellenállhatatlanná a finomságot, melyet nem csak édességekben alkalmazhatsz.
A krémsajtot hagyományosan bivalytejszínből készítik, Olaszország déli vidékein még mindig, de a boltokban inkább a tehéntejes verzió szerezhető be. A mascarpone textúrája selymes és lágy, zamata semleges, épp ezért tökéletesen alkalmas arra, hogy édes vagy sós ízekkel párosítsd.
![mct1](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4405/44055/440552/44055232_da1ee5cb5eb76dbc537f428d3eda87d3_wm.jpg)
Édesen
Selymes állaga miatt első osztályú desszertalapanyag, tökéletes süteménytöltelék és pohárkrém készülhet belőle, de akár még tésztába is dolgozhatod.
Ha krémet készítenél a mascarponéból, akkor bátran párosíthatod tejszínhabbal vagy tojáshabbal, így torták rétegezésénél is bevethető. Nincs olyan íz, ami ne állna jól a krémsajtnak, próbáld ki csokival, karamellel, lekvárral, likőrrel vagy szezonális gyümölcsökkel egybeforgatva. A mascarponéval készült töltelék még a legegyszerűbb piskótát vagy palacsintát is főúri desszertté varázsolja.
![mct2](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4405/44055/440553/44055320_f090640cc4221d89b88a9ce1d1de6698_wm.jpg)
Tésztákba is dolgozhatod, próbáld ki pogácsába csempészve. Ha a vendégváró receptjében tejföl szerepel, akkor használj helyette krémsajtot, mivel magas a zsírtartalma, remekül fog érvényesülni a masszában, puha és omlós finomság kerül az asztalra.
Édes finomság, melyet kipróbálhatsz
Nem kell túlgondolnod, elég, ha sütsz pár hagyományos palacsintát, melyből mutatós és finom palacsintatornyot építhetsz. A rétegek közé tölts mascarponét, melyhez forgass tejszínhabot, vaníliát, cseresznye- vagy eperlekvárt. A palacsintatorony tetejére is jusson a krémből, koronaként pedig friss gyümölcsöket pakolj rá. A nyári desszert garantáltan levesz mindenkit a lábáról.
Sósan
Sokan nem is gondolnák, hogy a mascarpone főzés során mennyire szenzációs alapanyag. Jól bírja a fűszereket, adj hozzá bátran fokhagymát, chilit, vagy akár wasabit. Készíthetsz belőle pácot, forgasd meg benne a csirkeszárnyat, -mellet vagy -combot, majd süsd meg.
![mct5](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4405/44055/440552/44055272_5c5fa82166fbe72b9e3d00777a327e78_wm.jpg)
Krémes ételekben is ott a helye, használd tejszín, tejföl vagy tej helyett. Izgalmas mártogatós és öntet is készülhet belőle, rizottónál is érdemes kipróbálni, vagy házi kencék összedobásánál. A krémsajtot főzelékek és krémlevesek sűrítésénél is bevetheted.
Sós finomság, melyet kipróbálhatsz
Kevés vajon piríts le pár szelet sonkát, szalonnát, gombát vagy cukkinit, de vegyesen is kipróbálhatod. Ha így teszel, először a hússal kezdj, majd szedd ki egy tányérra és folytasd a zöldséggel. Amikor az is elkészült, fűszerezd tetszés szerint, majd keverd hozzá a sonkát vagy szalonnát és a mascarponét. Néhány perc után kész is a krémes finomság, melyet tésztával és egy kevés főzővízzel egybeforgatva kínálhatsz. A fűszerezés rajtad múlik, engedd szabadjára a fantáziádat, nem tudsz hibázni, semleges zamata miatt azzal párosítod, amivel csak szeretnéd!
Fotók: Getty Images