Trükkök a tökéletes nokedlihez: amiket a szakácskönyvek nem írnak le

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Kezdő főzni tanulók számára mindig a legegyszerűbb ételek jelentik a legnagyobb kihívást

Mármint a legegyszerűbbnek tűnő ételek, mint például a nokedli. Csak tojás, liszt és víz, hol lehet ezt elrontani? Nagyon sok helyen. 

A szakácskönyvek nem írják le, annyira alapvető recept. Anyu, nagymama pedig nem tudja megmondani, pontosan hány deci víz kell hány tojáshoz, mert érzésből, csuklóból csinálják. Amíg a mi csuklónkba be nem programozódik a tökéletes nokedli, muszáj valahonnan elkezdeni. Márpedig útmutató nélkül kezdetben nagy eséllyel kőkemény vagy pudinglágy nokedlik fognak kikerülni a kezeink közül.

Tojás vagy víz?

Én például sokáig nem tudtam, hogy ha levesbetétnek készül a nokedli, akkor csak tojás és liszt mehet bele, víz nem. Ha pedig köretnek szánjuk, akkor víz is kell a tojás mellé. A víz hozzáadásával készült nokedli ugyanis sok folyadékot szív magába főzés közben, ezért nem alkalmas levesbetétnek.

dsc 1861 1

A tökéletes állag

A kulcs a tökéletes állag eltalálása. A nokedlitészta se nem túl kemény, se nem túl folyós állagú, mondjuk, hogy egy kenyértészta és egy palacsintatészta közé lőhető be.

Egy kis zsiradék

Az alapreceptekben általában nem szerepel, de nagyon jó tesz a nokedlinek, ha egy evőkanál lágy vajat is keverünk a tésztájába. Ahhoz pedig, hogy főzés és leszűrés után ne tapadjanak össze egy tömbbé a nokedliszemek, szintén vajat érdemes használni: elég egy evőkanálnyit keverni a még forró nokedlik közé.

dsc 1871 1

A folyamat

Négy főre 200 gramm lisztet teszek egy tálba. Beleütök két tojást, a tojások közepébe pedig csippentek egy kis sót. Egy pohárba langyos vizet készítek elő, körülbelül másfél decit, és apránként vizet adok a tésztához. Először csak fél decit öntök a tálba, miközben egy nagy fakanállal keverem a nyúlós masszát. Ha még kemény, további vizet adok hozzá, mindig csak egy keveset: ehhez a mennyiséghez kicsit kevesebb mint másfél deci kell.

A szaggatás

A nokedliszaggatás már tényleg gyerekjáték, de itt is van egy-két dolog, amire jobb figyelni. A szaggatót érdemes a forrásban lévő víz felé tenni már azelőtt, hogy elkezdenénk a munkát, hogy felforrósodjon. Arra viszont figyelni kell, hogy munka közben a szaggató aljáról mindig leütögessük a vízbe nem hullott tésztadarabokat, különben tésztaréteg képződik a szaggató alján, amit soha nem fogunk tudni lekaparni.

dsc 1886 1

A fekete leves: a mosogatás

A legszörnyűbb dolog az egész műveletben a nokedlitésztával érintkezett eszközök mosogatása. Ha otthagyjuk, rászárad az edényekre és tíz körömmel sem fogjuk lekaparni. Ha túl forró vizet használunk hozzá, akkor ráfő. A kulcs tehát az azonnali, gyors és langyos vizes mosogatás vagy áztatás.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük