Paradicsomhámozás egyszerűen: 6 bevált praktikát mutatunk

Paradicsomhámozási praktikák cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A különböző szószok és levesek készítésénél kifejezetten hasznos a paradicsom héjának eltávolítása, mivel az ételben maradt héjdarab zavaró lehet.

Sokak csak paradicsomszósz készítésénél és befőzésnél távolítják el a héjat, pedig más ételben is kellemetlen lehet.

Hogy hasznos vagy haszontalan feladat megszabadulni a paradicsom héjától, azt mindenki döntse el saját maga. Azt azért megjegyezném, hogy a franciák előszeretettel hámozzák meg a zöldséget, és nem úri huncutság vezérli őket, nagyon is észszerű így előkészíteni a paradicsomot. Ha például paradicsomos ragut vagy krémlevest készítesz, sokkal krémesebb lesz az étel, de a pörköltféle is jobb úgy, ha evés közben nem harapsz rá héjdarabra.

Paradicsomhámozási praktikák ct2

Hogyan kell eltávolítani a paradicsom héját?

A listavezető praktika a blansírozás, amelynek az a lényege, hogy az érett, kemény húsú paradicsomot be kell vágni. Ez a vágás többféle módon történhet. A leggyakrabban a növény alján szoktak x alakú bevágást ejteni, de körben is végig lehet húzni a kés pengéjét a paradicsomon. Miután ez megvan, a paradicsomot helyezd forrásban lévő vízbe 30-60 másodpercre, vagy tedd egy tálba, öntsd rá a forró vizet, és hagyd benne ugyanannyi ideig. Ezután tedd jeges hideg vízbe, hagyd benne 1 percig, majd a vágás mentén egyszerűen húzd le a héját.

Paradicsomhámozási praktikák ct1

Így is lehet

  • Másik kedvelt praktika, ha a paradicsomot gerezdekre vágod, majd az élére állítod őket. Ezután a kést csúsztasd a héj alá, és húzd végig a gerezden. Az így előkészített paradicsomot pörköltfélébe érdemes tenni.
  • Éles késsel vagy zöldséghámozóval is meg lehet próbálni eltávolítani a növény héját.
  • A mikró is a segítségedre lehet. Tedd mikrózható tálba a paradicsomot, állítsd a masinát a legmagasabb hőfokra, és tedd bele a zöldséget 30 másodpercre. Ezután várj egy kicsit, hogy hűljön, majd húzd le a felpöndörödött héját.
  • Le is reszelheted a paradicsomot, a reszelő csak a húsát viszi le, a héja egyben marad, így nem kerül az ételbe.
  • Félbevágva ki is kanalazhatod a húsát.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon