![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
A legropogósabb pizza serpenyőben készül: kikísérleteztük a hibátlan módszert
![pizza vesserpenyőben cover](https://kep.index.hu/1/0/3198/31983/319830/31983049_2453511_bfa70574b4f8d9cc7fdf5626fc600de6_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Új kedvenc konyhai eszközöm a vasserpenyő, amiben minden csodás lesz, ezért kipróbáltuk, milyen pizzát sütni benne.
Állandóan pizzát sütünk, szerintem nálunk nem telik el hét pizzaest nélkül. Mivel a folyamat már eléggé gördülékenyen megy, nem nagy nehézség, és mindenki olyan boldog tőle, hogy mindig megéri.
A pizza az az étel, amin valószínűleg egész életemben fogok fejlesztgetni: hol a liszten, hol a kelesztési időn változtatok, hol a feltéteken variálok valamit, de a legjobban a sütési technológiai lehetőségek azok, amik izgatnak. A házi pizzával ugyanis egyetlenegy probléma van csak: hogy a lakásban nincs kemencénk, a sütőnk pedig csak 250 fokra melegíthető fel, márpedig az igazi pizzának több kell.
Már próbáltuk a pizzakövet, ami szuper megoldásnak bizonyult, most pedig a vasserpenyő kínálta lehetőségeket néztük meg. A vas minden alapanyagot másképp pirít, másképp süt, az egyenletes és erőteljes hő, amit kibocsát és megtart, semmilyen más edényhez nem hasonlítható.
A teszt
Mivel sokan vagyunk, 5 pizzát sütöttünk, így kipróbálhattuk a hidegen és forrón induló módszereket is. Kenji Lopez, a vasserpenyő egyik legnagyobb, odaadó híve, a pizzatésztát másodszor a serpenyőben keleszti újra. Így könnyebb kinyújtani, egyszerűen az ujjainkkal ki kell lapogatni úgy, hogy a serpenyő széléig körben elérjen a tészta, majd így kell az előmelegített sütőbe tenni.
![pizza vasserepnyőben szöveg](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3198/31983/319830/31983037_0109e967971305e82f0194e27d036250_wm.jpg)
A bevált módszer
Ez a módszer kevésbé vált be nálunk, mivel azonban a következőt már forró serpenyőbe tettük, sokkal ropogósabbra sült a pizzánk alja. Ennek alapján tapasztalataink összefoglalva:
- A vasserpenyőt hevítsük fel jó forróra, majd olajozzuk ki, ebbe helyezzük a kilapogatott tésztát.
- A tészta legyen akkora, amekkora a serpenyőnk, ha azt szeretnénk, hogy a szélei is ropogósra süljenek.
- Még a feltétek nélkül a tűzhelyen, lángon pirítsuk át kissé a pizzánk alját, ha már buborékos, akkor tegyük csak rá a szószt és az egyebeket, majd továbbítsuk a sütőbe.
Végig viseljünk állig bombabiztos kesztyűket, mert bizony a vas forró!
Fotók: Ács Bori/Sóbors