A legropogósabb pizza serpenyőben készül: kikísérleteztük a hibátlan módszert

pizza vesserpenyőben cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Új kedvenc konyhai eszközöm a vasserpenyő, amiben minden csodás lesz, ezért kipróbáltuk, milyen pizzát sütni benne.

Állandóan pizzát sütünk, szerintem nálunk nem telik el hét pizzaest nélkül. Mivel a folyamat már eléggé gördülékenyen megy, nem nagy nehézség, és mindenki olyan boldog tőle, hogy mindig megéri.

A pizza az az étel, amin valószínűleg egész életemben fogok fejlesztgetni: hol a liszten, hol a kelesztési időn változtatok, hol a feltéteken variálok valamit, de a legjobban a sütési technológiai lehetőségek azok, amik izgatnak. A házi pizzával ugyanis egyetlenegy probléma van csak: hogy a lakásban nincs kemencénk, a sütőnk pedig csak 250 fokra melegíthető fel, márpedig az igazi pizzának több kell.

Már próbáltuk a pizzakövet, ami szuper megoldásnak bizonyult, most pedig a vasserpenyő kínálta lehetőségeket néztük meg. A vas minden alapanyagot másképp pirít, másképp süt, az egyenletes és erőteljes hő, amit kibocsát és megtart, semmilyen más edényhez nem hasonlítható.

A teszt

Mivel sokan vagyunk, 5 pizzát sütöttünk, így kipróbálhattuk a hidegen és forrón induló módszereket is. Kenji Lopez, a vasserpenyő egyik legnagyobb, odaadó híve, a pizzatésztát másodszor a serpenyőben keleszti újra. Így könnyebb kinyújtani, egyszerűen az ujjainkkal ki kell lapogatni úgy, hogy a serpenyő széléig körben elérjen a tészta, majd így kell az előmelegített sütőbe tenni. 

pizza vasserepnyőben szöveg

A bevált módszer

Ez a módszer kevésbé vált be nálunk, mivel azonban a következőt már forró serpenyőbe tettük, sokkal ropogósabbra sült a pizzánk alja. Ennek alapján tapasztalataink összefoglalva:

- A vasserpenyőt hevítsük fel jó forróra, majd olajozzuk ki, ebbe helyezzük a kilapogatott tésztát.

- A tészta legyen akkora, amekkora a serpenyőnk, ha azt szeretnénk, hogy a szélei is ropogósra süljenek.

- Még a feltétek nélkül a tűzhelyen, lángon pirítsuk át kissé a pizzánk alját, ha már buborékos, akkor tegyük csak rá a szószt és az egyebeket, majd továbbítsuk a sütőbe.

Végig viseljünk állig bombabiztos kesztyűket, mert bizony a vas forró!

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük