Mi kell a jó pohárdesszerthez? Ezekből épül fel a finom édesség

pohárdesszert2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Sütés nélkül, pár perc alatt készül el a pohárkrém, amit sokkal egyszerűbb összeállítani, mint gondolnánk.

A legegyszerűbb és leggyorsabb, sütés nélküli édesség a pohárdesszert, ha van egy finom krémünk, már csak rétegezni kell: ehhez mutatunk most pár ötletet, hogy mivel, hogyan és miből áll össze a tökéletes pohárkrém. 

A pohárdesszert alapja általában egy lágy, selymes krém, amelyhez valamilyen ropogós elem és legtöbbször gyümölcs, lekvár vagy más öntet társul.

A krém

Lehet főzött krém, tejszínhab, de akár joghurt, mascarpone vagy tejföl is, sőt, nyáron még fagylalt is lehet az alapja. Ha gyors megoldást keresünk, akkor a legjobb az ízesített görög joghurt vagy a porcukorral kikevert tejföl, de ha picit több időnk van, érdemes főzött krémet készíteni: ez lehet citromkrém, karamellkrém vagy selymes vaníliakrém. Az is jó megoldás lehet, ha lágyabb tejberizst vagy tejbegrízt használunk. 

A tészta

A krémmel tökéletes kontrasztot képez valamilyen ropogós elem. Ez lehet bármilyen édes keksz apróra törve, granola, de elrontott piskóta, babapiskóta is - ha nem ragaszkodunk a ropogós vonalhoz -, vagy akár apróra tört mézeskalács és puszedli is, úgyhogy tökéletes maradékfelhasználó recept is lehet. Ezeket akár egy kis rumba vagy kávéba, kakaóba is beáztathatjuk, ha kicsit puhább vagy ízesebb végeredményt szeretnénk.

A gyümölcs vagy öntet

A krémhez és a tésztához nagyon jól illik valamilyen friss, üde íz, akár valamilyen lédús gyümölcs, barack vagy bogyós gyümölcs, de bátran használhatunk befőttet, lekvárt vagy dzsemet is. Ha a krémünk eleve gyümölcsös, akkor csokoládészósz, karamellszósz is jó választás lehet. 

A tetejére

A pohárkrém tetejére tehetünk felvert tejszínhabot, karamellizált diót vagy pirított magvakat, kandírozott vagy aszalt gyümölcsöket, csokireszeléket, a lényeg, hogy olyat használjunk, ami illik a krémhez és az öntethez is.

Rétegezés

A pohárdesszertet tálalhatjuk üvegpohárban, -tálkában, mindenképpen átlátszóban érdemes, hogy szépen látszódjanak a rétegek. Arról megoszlanak a vélemények, hogy a krémmel vagy a tésztával kezdünk-e, de nem is ez a lényeg, hanem, hogy a tészta-krém-gyümölcs/öntet hármasa addig ismétlődjön, amíg el nem fogynak az alapanyagok, legalább 2, de inkább 3 réteg legyen minden pohárban. 

Pohárkrémötletek

Fotók: Ács Bori/Sóbors, Cover: Getty Images

Ezt is szeretjük