![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Szereted a vietnámi nyári tekercset, de félsz a rizslaptól? Így kell használni
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A különlegesség és egyszerűség arányában ez a fogás a csúcson van, olyannyira, hogy még az én egyáltalán nem főző férjem is el tudja készíteni. De csak azóta, hogy megtanulta, hogyan kell: magától talán senki nem jönne rá, hogyan kell szépen feltekerni.
A vietnámi nyári tekercs a kedvenc ételünk kánikulában, mert nagyon sok friss zöldség és ress zöld van benne, ropog, nyers és hideg, ugyanakkor a mártogatóstól fűszeres és nagyon izgalmas is. Viszont, ha valaki csak úgy megkóstolja egy étteremben, vagy meglátja hozzá a lapokat az ázsiai boltban, nem igazán magától értetődő a használata.
A papír voltaképpen ízzel nem rendelkezik, mégis a konstrukció lényege, ő tartja össze az alapanyagokat annak érdekében, hogy egyszerre haraphassunk bele az összes különböző ízű, állagú zöldségbe.
Bár valóban nagyon egyszerű recept, a papír használatához kell egy kis előismeret. Ha túlázik, szakad, ha kevés nedvességet kap, akkor pedig törik vagy túl kemény marad. A nyári tekercselés szertartás, mindent elő kell hozzá készíteni, onnantól kezdve viszont valóságos összerakós, hajtogatós játék az egész.
Lépésről lépésre
1. Minden tölteléknek valót előkészítünk: a reszelt vagy gyufaszálakra vágott zöldségeket, a letépkedett zöldfűszer-leveleket, a megfőzött rizstésztát, a rákot vagy garnélát és a mártogatóst.
![nya ri-tekercs-rizslap1 1](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2909/29091/290918/29091891_126ba42bfc3aaca6e8a070ee783a63a2_wm.jpg)
2. Előveszünk egy deszkát és egy száraz, tiszta konyharuhát. Egy nagy fazekat vagy mélyebb salátás tálat megtöltünk langyos vízzel.
![nya ri-tekercs-rizslap2 1](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2909/29091/290918/29091895_68d6c601c56322acad5a188bd677abeb_wm.jpg)
3. A lapot a vízbe mártjuk, 15-öt számolunk, kivesszük, a deszkára tesszük. A konyharuhával felitatjuk a felesleges vizet.
![nya ri-tekercs-rizslap3 1](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2909/29091/290919/29091903_e63fea396c07ad27a7631e5113fa8544_wm.jpg)
4. A lap közepére teszünk minden alapanyagból egy keveset. Fontos, hogy ne legyen sem túl kevés, sem túl sok, mert akkor lesz szép és jól harapható a tekercs.
![nya ri-tekercs-rizslap3 1 1](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2909/29091/290918/29091899_e2af5dfee02b991dc6f03743b5563db5_wm.jpg)
5. Felülről ráhajtunk annyi lapot a töltelékre, hogy ellepje. Két oldalról ráhajtjuk a széleket, hogy lezárjuk, majd az egészet szorosan feltekerjük.
Lehetőleg azonnal tálaljuk, vagy tálalásig lefedjük, mert a lapok hamar kiszáradnak.
Fotók: Ács Bori/Sóbors