Szereted a vietnámi nyári tekercset, de félsz a rizslaptól? Így kell használni

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A különlegesség és egyszerűség arányában ez a fogás a csúcson van, olyannyira, hogy még az én egyáltalán nem főző férjem is el tudja készíteni. De csak azóta, hogy megtanulta, hogyan kell: magától talán senki nem jönne rá, hogyan kell szépen feltekerni.

A vietnámi nyári tekercs a kedvenc ételünk kánikulában, mert nagyon sok friss zöldség és ress zöld van benne, ropog, nyers és hideg, ugyanakkor a mártogatóstól fűszeres és nagyon izgalmas is. Viszont, ha valaki csak úgy megkóstolja egy étteremben, vagy meglátja hozzá a lapokat az ázsiai boltban, nem igazán magától értetődő a használata. 

A papír voltaképpen ízzel nem rendelkezik, mégis a konstrukció lényege, ő tartja össze az alapanyagokat annak érdekében, hogy egyszerre haraphassunk bele az összes különböző ízű, állagú zöldségbe. 

Bár valóban nagyon egyszerű recept, a papír használatához kell egy kis előismeret. Ha túlázik, szakad, ha kevés nedvességet kap, akkor pedig törik vagy túl kemény marad. A nyári tekercselés szertartás, mindent elő kell hozzá készíteni, onnantól kezdve viszont valóságos összerakós, hajtogatós játék az egész.

Lépésről lépésre

1. Minden tölteléknek valót előkészítünk: a reszelt vagy gyufaszálakra vágott zöldségeket, a letépkedett zöldfűszer-leveleket, a megfőzött rizstésztát, a rákot vagy garnélát és a mártogatóst.

nya ri-tekercs-rizslap1 1

2. Előveszünk egy deszkát és egy száraz, tiszta konyharuhát. Egy nagy fazekat vagy mélyebb salátás tálat megtöltünk langyos vízzel. 

nya ri-tekercs-rizslap2 1

3. A lapot a vízbe mártjuk, 15-öt számolunk, kivesszük, a deszkára tesszük. A konyharuhával felitatjuk a felesleges vizet.

nya ri-tekercs-rizslap3 1

4. A lap közepére teszünk minden alapanyagból egy keveset. Fontos, hogy ne legyen sem túl kevés, sem túl sok, mert akkor lesz szép és jól harapható a tekercs.

nya ri-tekercs-rizslap3 1 1

5. Felülről ráhajtunk annyi lapot a töltelékre, hogy ellepje. Két oldalról ráhajtjuk a széleket, hogy lezárjuk, majd az egészet szorosan feltekerjük.

Lehetőleg azonnal tálaljuk, vagy tálalásig lefedjük, mert a lapok hamar kiszáradnak.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük