![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Így tisztítsd meg és készítsd el a zöld spárgát, hogy tökéletes legyen
![sparga4](https://kep.index.hu/1/0/5605/56056/560568/56056897_4144687_ca766ea6a03566880828eb305772fe09_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Javában tart a spárgaszezon: a zsenge zöldségből számtalan finom ételt készíthetsz, azonban nem mindegy, hogy miként tisztítod meg és használod fel.
Idén előbb indult a spárgaszezon, az utóbbi hetekben megteltek az üzletek és a piacok a zsenge zöldséggel. Mivel viszonylag rövid ideig érhető el, érdemes minél többféle formában és ízesítésben elkészíteni, amíg lehet.
Miért érdemes fogyasztani?
Mielőtt rátérnénk a spárga pucolására, nézzük meg, miért érdemes gyakran fogyasztani ezt a zsenge zöldséget! Amellett, hogy isteni finom, nagyon egészséges is, rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, többek között A-, C-, E- és többféle B-vitamint, de folsav-, kalcium-, kálium-, nátrium-, vas- és foszfortartalma is kiemelkedő.
A spárgának magas a rosttartalma, míg a zsír- és kalóriatartalma alacsony, így bátran beillesztheted diétába, segíti az emésztést, és hozzájárul a koleszterinszint csökkentéséhez. Mivel vízhajtó tulajdonsága is van, segíti a szervezet méregtelenítését és a vesekő eltávolítását.
![sparga3](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5605/56056/560569/56056959_023b81b767875ceb452a3e83a8500dc7_wm.jpg)
A spárga vásárlása, tárolása
Már a vásárlásnál is légy figyelmes: a zsenge, élénkzöld, fényes, darabokat keresd, ezek biztosan frissek és roppanósak. Ha fonnyadtnak, kókadtnak látod, kerüld el messzire.
A spárgát érdemes minél előbb feldolgozni, gyorsan megromlik és elveszti roppanósságát. Ha nedves papírtörlőbe csomagolva teszed a hűtőbe, akkor viszont 2-3 napig megőrzi frissességét.
![sparga2](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5605/56056/560569/56056969_7273eb4c302bdf399a42ecc84b3a78b3_wm.jpg)
A spárga megtisztítása
A spárga tisztítása nagyon egyszerű: csak fogd a kezedbe a zöldséget, majd a végét/szárát próbáld letörni. Ahol megtörik, arra a részre nem lesz szükséged, az valószínűleg kemény és fás, ezért nem lehetett meghajlítani. Ha földesnek látod, a spárga hegyét is érdemes átmosni folyó víz alatt.
A fás végeknek nem kell feltétlenül a kukában landolniuk, ugyanis ízletes alaplét főzhetsz belőlük, amit aztán használhatsz rizottóhoz, krémleveshez és különböző szószokhoz is.
![sparga1](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5605/56056/560569/56056971_7f56983120c7a2fe72ba07fc21088897_wm.jpg)
A spárga felhasználása
A zöldség simán sütve, főzve, párolva is isteni, de ha ennél komplexebb fogásokba csempésznéd bele, akkor itt olvashatod el a spárgás receptválogatásunkat!
Spárga főzése
A zöld spárgát tisztítsd meg a fent leírtak szerint, majd dobd enyhén sós, forrásban lévő vízbe. A vastagságától függően kb. 7-9 perc szükséges neki, akkor jó, mikor puha, de még picit roppanós. Ha elkészült, rögtön öntsd le róla a forró vizet, és tedd bele jéghidegbe. Hagyd ebben pár másodpercig, szűrd le, majd kínálhatod is tetszőleges fűszerekkel megszórva.
![sparga](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5605/56056/560569/56056977_5db0414c88ddb59c3a8c91315684815e_wm.jpg)
Spárga párolása
Bár természetesen párolóedényben is készülhet a spárga – ebben az esetben is kb. 7 perc kell neki –, vajon készítve sokkal finomabb. Ehhez melegíts fel egy serpenyőben pár evőkanál vajat, majd dobd rá a megtisztított, feldarabolt spárgát. A lángot vedd kicsire, öntsd fel egy kevés vízzel, és addig párold, míg megpuhul. Ha elfő a víz és elkezd pirulni, pótold a folyadékot. Az is jó megoldás, ha vízgőz felett puhítod, és a vajon már csak átfuttatod.
Spárga sütése
Bár serpenyőben, egy kis vajon vagy olívaolajon is megsütheted a spárgát, ha sütőben készíted, még könnyebb dolgod lesz: ehhez itt találsz egy szuper receptet.
Fotók: Getty Images