Hogyan lesz a legfinomabb a tojásrántotta? Az sem mindegy, hogy kevered

tojás3cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Mindenhonnan azt halljuk, hogy rántottát mindenki tud sütni. Konyhai amatőrök mégis félve állnak neki ennek az egyszerű ételnek.

A népszerű reggeli elkészítése tényleg nem tűnik nehéz feladatnak, még a konyhai kontárok is szívesen összedobják maguknak, persze csak akkor, ha a kezükben van a bugi, vagyis sikerül megbirkózniuk a feladattal. 

A rántottát igenis el lehet rontani, kiszárad, nem lesz elég ízes vagy egyenesen megég, és mehet a szemétbe. Véleményem szerint a rutin itt is nagy segítség, hisz nem csak a mozdulatainkon, de az ízeken és a szervírozáson is érezhető lesz a különbség. 

Néhány hasznos tanács

Friss, tiszta tojás

Fontos, hogy mindig friss tojással dolgozzunk, a legjobb a tanyasi. Bármilyen alapvetően is hangzik, a tojást felhasználás előtt meg kell mosni. A serpenyőnk is legyen tiszta, lehetőleg nagy, hisz abban tud majd szépen elterülni a fehérjében gazdag rántotta.

Szűrjük ki a záptojást

Mielőtt azonban a tojások az edénybe kerülnének, egy külön tányérba vagy tálba üssük őket. A mamám mindig azt tanácsolta, hogy egyenként üssem fel őket, csak utána pakoljam abba az edénybe, amiben dolgozni fogok vele. Ez egy hasznos praktika, hisz így kiszűrhetjük a záptojást. 

tojásct

A rántottához, mielőtt szép habosra keverjük, adjuk hozzá a sót, borsot, ha pedig szeretjük a csípős ízeket, egy kis chilipelyhet is szórhatunk bele. Így, fűszeresen verjük fel a tojást, majd miután jól összekevertük, forró, épphogy megolajozott serpenyőben süssük készre.

A technika

Valaki remegősen, folyósan készíti, míg más kicsit jobban átsüti. Ez már ízlés kérdése, az mindenesetre biztos, nem jó, ha gumiszerű valamit tálalunk. Szintén egyéni döntés, hogy mennyire keverjük össze. Ha szeretjük, hogy a sárgája és a fehérje elkülönül, akkor az elején hagyjuk egy picit nyugton.

A tökéletes rántotta alacsony lángon készül, mindig kívülről, a serpenyő szélétől kezdjük a tojás mozgatását, szépen haladjunk befelé a közepéig. Ha nagyobb mennyiséggel dolgozunk, akkor ne keverjük, hanem előre-hátra tartó mozdulatokkal óvjuk meg a lepirulástól a tojást.

A rántottasütés kapcsán gyakori vitatéma, keverhetünk-e a tojásba tejet vagy tejszínt? A hozzáértők szerint ez tilos, én azonban szeretem egy kis tejszínnel gazdagítani, szerintem így sokkal krémesebb és finomabb lesz. 

Na, de hogy is néz ki a rántottakészítés élesben? Itt egy szuper videó, ami hasznos lehet a konyhai zöldfülűeknek. Hajrá!

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon